Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen ve "G-3 gibi etkili, Kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik" olarak tanımlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslimatı devam ediyor. Savunma ve güvenlik teknolojilerinde yetkinlik kazanmaya yönelik en önemli faaliyetlerden biri olarak gösterilen Milli Piyade Tüfeği Projesi'nde, Türkiye'nin ilk milli piyade tüfeği MPT-76'nın seri üretimine, geçen mayıs ayında MKEK Kırıkkale Silah Fabrikasında başlandı. Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen MPT-76, "50'nin üzerindeki testi başarıyla geçen dünyadaki tek silah" olarak Türkiye'nin gururu haline geldi. Milli piyade tüfeği, 4 kilo 180 gram ağırlığı, 600 metre etkili menzili ve dakikada 700 mermi atım sayısıyla dikkati çekiyor.
500 adedi TSK'ya verildi Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, çeşitli ziyaretler kapsamında geldiği Konya'da, milli savunma sanayi projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk mühendis ve işçisinin birlikte gerçekleştirdiği Milli Piyade Tüfeği Projesi'nde seri üretimin devam ettiğini aktaran Demir, amaçlarının gelen taleplere göre seri üretim ihalelerini yapmak, sözleşmelerini yürütmek ve ürünü gününde teslim etmek olduğunu söyledi. Demir, milli piyade tüfeğinin üretimine ilişkin, "Ufukta görünen 200 bin rakamı var. Toplamda 200 bin rakamını öngörüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerine şu anda 500 tanesi verildi. İkişer binlik partiler halinde teslimat devam edecek." dedi.
Şu anda kurumumuzda 400'e yakın proje yürüyor Savunma Sanayi Müsteşarlığının çok sayıda projesinin olduğunu vurgulayan Demir, şöyle devam etti: "Bunların teker teker, ürünler ortaya çıkmadan konuşulması çok doğru değil. Genelde ürünlerimizin sahada kullanılıp netice alındığında bilinmesini tercih ediyoruz. İnşallah bunlar ortaya çıktıkça görülecek. Genel operasyonel etkinliğimiz açısından ürünlerimizden netice alsak da bazılarının bilinmesinde fayda olmuyor. Denizcilik projemiz var, insanlı insansız hava araçları, tankımız, çeşitli kara araçlarımız, elektronik harp cihazları, radarlarımız... Şu anda kurumumuzda 400'e yakın proje yürüyor. Roketlerden tutun, akıllı mühimmatlar, patlayıcı imha sistemlerine, deniz, kara ve hava sistemlerine kadar çok sayıda projemiz var."
Savunma sanayisinde 10 milyar dolarlık proje Bu yılın mart ve ekim ayında iki ayrı "Savunma Sanayi İcra Komitesi" toplantısı yapıldığını anımsatan Demir, "Savunma Sanayi İcra Komitesinin bu yıl yapılan iki toplantısında kararlaştırılan projelerin toplam miktarı 10 milyar dolara yakın. Buradan bakarsanız epey bir faaliyet olduğunu görürsünüz." diye konuştu.