İhracat Zirvesi 2016
İSTANBUL (AA) - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "Sanayi 4.0 için bir destek unsurunun geliştirilmesinin doğru olduğu kanaatindeyim. O zaman belki yüzde 50'sini devlet karşılar, yüzde 50'sini de müteşebbis karşılar. Bunları yaparsak bu dönüşümü ıskalamadan yakalamış oluruz." dedi.
Altunyaldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği İhracat Zirvesi 2016'da yapılan "Sanayi 4.0: Yarının İş Modelleri" panelinde Türkiye'nin sanayi süreçlerinde teknolojik yatırımları artırması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin refahını artırmak ve teknolojinin sahibi olmak için Sanayi 4.0 yoluna girdiğini aktaran Altunyaldız, "Türkiye olarak sanayi devrimlerini yakalayamadığımızdan, yüksek teknolojili üretimde arzu ettiğimiz yerde değiliz. O yüzden dönüşüm istiyoruz. O yüzden 4'üncü sanayi devrimini yakalamak suretiyle daha 2010'da başlayan süreci bir anlamda kavşakta yakalamak istiyoruz. Telekomünikasyon devrimini kavşakta yakaladığımız gibi Sanayi 4.0'ı da yakalamayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin makinelerin iletişimi (M2M) teknolojisinde küresel eşiklerdeki yerini tespit ederek ilerlediğini anlatan Altunyaldız, "Akıllı sistemleri üretim sistemlerine entegre ederek bir anlamda gömülü sistemlerden çıkarak esnek yapılar oluşturuyoruz. Nesneleri birbiriyle konuşturmak suretiyle veri üretiyoruz. Hatayı tespit ediyoruz, hataları anlık olarak düzeltiyoruz. Mükemmeliyete doğru gidiyoruz. Planlamayı yaptık ya başında, o eşiğe doğru gideceksiniz. O eşiğe giderken bütün bunları esnek yapılarla oluşturmak suretiyle yeni dönemi yakalıyorsunuz." ifadelerini kullandı.
Altunyaldız, Türkiye'de kamu idaresinin Sanayi 4.0 dönüşümü için teşvik ve destek mekanizmalarını desteklemeye hazır olduğunu belirterek, "Yarışta geri kalmıyoruz, bireysel olarak kalmıyoruz, ülke olarak kalmıyoruz. Biz kamu olarak düzenlemeler, teşvikler, destekler… Bütün bunlara baktığımızda bir platforma ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Konuşmaya, tartışmaya ve bir araya gelmeye ihtiyacımız var." değerlendirmesini yaptı.
- "3D teknolojileri ile pek çok alanda verimlilik artışı elde edilecektir"
Dünyadaki Sanayi 4.0 dönüşümlerine örnek veren Altunyaldız, "Avrupa dönüşüm için önümüzdeki dönemde yıllık 140 milyar avro yatırımdan söz ediliyor. 2020'lere kadar ve 14 milyar cihazın birbiriyle etkileşime geçmesinden konuşuyoruz. Bu kadar cihaz birbiriyle iletişime geçiyor da ne oluyor? Etkinlik ve verimlilik üretiyor. Sonuçta size tüm bu verilerden bir üretim modeli ortaya çıkıyor. Bunlardan bir üretim süreci yönetimi ortaya çıkıyor." diye konuştu.
Türkiye'de yapılan sanayi dönüşümü çalışmalarını anlatan Altunyaldız, kamu kesiminin harcama yapmaya hazır olduğunu kaydetti.
Altunyaldız şunları söyledi:
"Ülkemizde dönüşüm için yıllık 10-15 liralık bir harcamaya ihtiyaç var. Buna hazır mıyız? Ülke olarak hazır mıyız? Devletin bu konuda hazır olduğunu size söyleyebiliriz. Pek çok konuda destek ortaya çıkarıyoruz. Dönüşüm için de, paket dönüşümünden bahsediyorum makine teknolojisinin yenilenmesi, yazılım, sistem entegrasyonu, finansman ve lojistik unsurlarının, bütün bu unsurların ortak hareketiyle ve asla unutmamamız gereken şey insan kaynağı. Bütün bunlar için yıllık 10-15 milyar lira…
Sanayi 4.0 için bir destek unsurunun geliştirilmesinin doğru olduğu kanaatindeyim. O zaman belki yüzde 50'sini devlet karşılar, yüzde 50'sini de müteşebbis karşılar. Bunları yaparsak bu dönüşümü ıskalamadan yakalamış oluruz. Yüzde 4-7 gibi bir verimlilik artışı veya yaklaşık 50 milyar liralık bir avantaj, sanayi üretiminde yüzde 3'lük artış… Bu artış yüzde 5'in üzerinde büyümek için ilaçtan öte bir kar olur. Gayrisafi hasılada yüzde 1'e varan artış ve yıllık 150-200 milyar liralık GDP artışına destek… Bir de bunun yanında bu dönemdeki artışlarla 3D teknolojileri ile pek çok alanda verimlilik artışı elde edilecektir. "
- "Katma değeri yüksek ürün üretecek nitelikli eleman ihtiyacı var"
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı'nın yaptığı panelde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Arslan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın konuya ilişkin söylediği bir cümleyi, bir talimat olarak algılayarak çalışma yaptıklarını belirterek, Bakanlığın henüz Endüstri 4.0 kavramına bir tanımlama yapmadığını, bu kavramın sanayinin dönüştürülmesi olarak algılanması gerektiğini söyledi.
Arslan, sanayinin dönüştürülmesi için zeminin önemini vurgulayarak, "Bu dönüşüm işini yapabilmek için zemini iyi oluşturmamız lazım. Birincisi sektörün buna hazır hale getirilmesi lazım. Bakanlık olarak mevzuatı hazır hale getirmemiz gerekir. Bir de sektörün ürün üretecek, ürün Ar-Ge’si yapacak, ürün geliştirecek insan kaynağını yetiştirecek eğitim sisteminin buna hazır olması lazım.” diye konuştu.
İşsizlik rakamlarına da değinen Arslan, "Gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 19. Bu rakamın bize bir şeyler söylemesi gerekir. Yüksek öğretimin genel ortalamasına baktığımızda yüzde 30’lar civarında. İhracat artışını yapabilmenin yolu her bir girdinin, uygun zeminin hazırlanarak uygun şekilde yetiştirilmiş olmasıdır. Sektörün her zaman şikayet ettiği konu insan kaynağı. Sanayinin dijital dönüşümü gerçekleştirecek, katma değeri yüksek ürün üretecek nitelikli eleman ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.
Arslan, Endüstri 4.0’ın uygulamasını Almanya’da yerinde gördüklerini bildirerek, şunları kaydetti:
"Orada gördüğümüz şey, işletmeler fabrikalar arasındaki entegrasyonu sağlamaya çalışıyorlar. Aynı fabrika arasındaki hücreler arasındaki entegrasyonu sağlıyor. Bu dijitalleşme işi, izlemeyi, tespit yapmayı, değerlendirmeyi, dönüştürmeyi yapmayı ve sonuçta süreyi kısaltmayı sağlıyor. Bütün çaba imalat süresini kısaltmak ve kaliteli ürün ortaya çıkartmak. Endüstri 4.0’la önemli ölçüde bakım maliyetlerini yüzde 30-35’lere indirildiği görülüyor.
Bakanlık olarak da sanayinin dönüşümüne, sanayinin gelişmesine vesile olarak bakmalıyız. Destekleri hem orta-yüksek hem de orta-düşük işletmelerin evrilmesine yardımcı olacak şekilde kullanmalıyız."
Kordsa Genel Müdürü Cenk Alper, Türkiye'nin Sanayi 4.0 dönüşümünün satın alıcısı değil bir parçası olması gerektiğini belirterek, küçük teknoloji ve danışmanlık şirketlerine şans verilmesi gerektiğini söyledi.