Gıda sektörünün öncü firmalarından Kaanlar Gıda, yenilikçi atılımlarla ön sıralarda yer alıyor ve oldukça ilgi görüyor. Hürriyet gazetesinden Sadi Özdemir köşesine bu hafta Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı ile yaptığı röportajı taşıdı. Türk gıda şirketleri rekabette inovatif (yenilikçi) ürünlerin önemini kavradı. Ülkemizin en büyük peynir üreticilerinden Kaanlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (Kaanlar Gıda) Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) projesi olarak hayata geçirdiği ‘peynir altı suyundan doğal proteinli sıvı içecek’ yoğun ilgi görüyor. Aynı proje kapsamında üretilen yüzde 60 peynir altı suyu proteini ve yüzde 40 kazein proteini içeren yoğurtların da pazar payı hızla yükseliyor.
Ürüne talep çok yüksek Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Kaan, “Sütten gelen doğal proteinlerle 1 porsiyon proteinli yoğurttan 20 gram protein almak mümkün hale geldi. Bu miktar bir kişinin günlük protein ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor ve çok uzun süre tokluk hissi veriyor. 300 gramlık içeceğimizde ise tamamen doğal 30 gram protein bulunuyor. Ürüne talep çok yüksek. 2017’de bu üründen 10 milyon liralık ek satış bekliyoruz. Bu ürün grubunun markası ‘Tazelen’ oldu” diyor. Abdurrahman Kaan şöyle konuşuyor:
Kardeşlerle işleri büyüttü “Vakfıkebirliyiz. Amcam Osman Kaan Bey 1970’lerin başında İstanbul’a gelmiş ve satış elemanı olarak başlamış. Sonra eniştemizle ortak olup eski Eminönü yağ iskelesinde (Unkapanı) barakalarda yer tutmuşlar ve toptancılığa başlamışlar. Müşteri çoğaldıkça kardeşlerini de İstanbul’a çağırmış. 1978’de ilk ortaktan ayrılıp kendi kardeşleriyle işlerini büyütmeye başlamış. Toptan bakkaliye ürünleri, bakliyat ve peynir satıyorlarmış.
İndirim marketleriyle hızlı çıkış Osman Bey Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinden de peynir alıp satıyormuş. Sonra ‘Kendi peynirimizi yapalım’ fikri oluşmuş. 1984’te üretime başladık. Edirne peyniri ve Malkara Kaşarı çok meşhurdu o dönemlerde. 1986’da da üniversite ile işbirliği yaparak kendi ‘yerli kültürlü’ peynirimizi üretmeye başladık. 1995’te kardeşlerden Hasan Bey zeytinciliğe girmek istedi. Gemlik’te küçük bir tesisi yine aile ortaklığı içinde aldık ve zeytinci de olduk. Ben ise ikinci kuşaktan aile ferdi olarak işe erken yaşlarda katıldım. 1995’te discount (indirim) marketçilik başlamıştı. Piyasadaki peynirlerde ambalaj ve barkod yoktu. Biz bu konuyu çözdük ve indirim marketler sayesinde çok hızlı bir ticari çıkış yakaladık.”
MÜSİAD'da inavasyonu tüm sektörlere yaymaya çalışıyoruz MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkan Yardımcısı da olan Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Kaan, “Aile ve firma olarak MÜSİAD’ın kurucuları arasında sayılırız. Ben 2005’te üye oldum ama Mustafa Kaan 54 No’lu MÜSİAD üyesidir. MÜSİAD’da inovasyonu tüm sektörlere yaymak için çalışıyoruz. Günümüzde ve gelecekte rekabette başarı için inovasyon her şirketin gündeminde olmalı. Biz de firma olarak Ar-Ge ve inovasyonla sürekli büyümeyi yakaladık. Şu anda yılda yaklaşık 30 bin ton peynir, 20 bin ton zeytin üreten bir sanayi grubuyuz. Ciromuz 600 milyon liraya, çalışan sayımız ise 750 kişiye ulaştı. Yaklaşık 10 bin çiftçimizin sütünü alıyoruz ki bu da önemli bir ‘dolaylı’ istihdamdır” diyor.
Sadi Özdemir/HÜRRİYET