1. Kömür Eylem Planı Çalıştayı
İSTANBUL (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'de son yıllarda kömür arama çalışmalarının arttığını belirterek, "Bu çalışmalar sonucunda, Türkiye'nin bilinen kömür yataklarının rezervi yaklaşık 15 milyar tona ulaştı. Bunun yaklaşık 13,5 milyar tonu linyit, geriye kalan 1,5 milyar tonu ise taş kömüründen oluşuyor." dedi.
Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla gerçekleştirilen 1. Kömür Eylem Planı Çalıştayı'nda, Türkiye'nin zengin enerji kaynaklarının bulunduğu bir bölgede yer aldığını söyledi.
Böyle bir coğrafyada güçlü, dinamik, sürdürülebilir bir enerji piyasası kurmak ve geliştirmek için el birliğiyle çalıştıklarını vurgulayan Yılmaz, "Kuzey, güney ve doğu komşularımız, zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip. Ancak biz değiliz ama Allah bizlere de yenilenebilir ve kömür kaynakları bahşetmiş." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, bu kaynakların en verimli şekilde ekonomiye katkı sağlaması ve vatandaşların refahını artırmak amacıyla kullanılması için gayret sarf ettiklerin dile getirdi.
Dünya birincil enerji tüketimine kaynak bazında bakıldığında kömürün, petrolden sonra en fazla kullanılan ikinci enerji ham maddesi kaynağı olduğuna işaret eden Yılmaz, "Kömürün dünya elektrik üretimindeki payı yaklaşık yüzde 40 seviyesinde. Son yıllarda artırılan arama çalışmaları sonucunda Türkiye'nin bilinen kömür yataklarının rezervi de yaklaşık 15 milyar tona ulaştı. Bunun yaklaşık 13,5 milyar tonu linyit, geriye kalan 1,5 milyar tonu ise taş kömüründen oluşuyor." diye konuştu.
Temiz kömür yakma teknolojilerinin sürekli geliştiğini altının çizen Yılmaz, yerli kömürden gerektiği ölçüde yararlanmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ortaya koyduğu vizyon ve politik kararlılığın önemli olduğuna işaret etti.
- Yerli kömürde 14 bin 300 megavatlık lisans verildi
Mustafa Yılmaz, bugüne kadar EPDK'nın, toplam 14 bin 300 megavat kapasiteye sahip yerli kömür yakıtlı termik santral ve projeye lisans verdiğini belirtti.
Söz konusu üretim tesislerinin yaklaşık 9 bin 250 megavatlık bölümünün işletmede bulunduğunu aktaran Yılmaz, "Ayrıca 405 megavatlık bölümü işletmede bulunan toplam 540 megavatlık kurulu gücündeki yerli asfaltit yakıtlı 2 üretim tesisi için kurulumuz gerekli lisansı vermiştir. Tabi EPDK olarak bu rakamların daha da yükselmesini istiyoruz. 2015 yılında yerli kömür kaynaklı elektrik üretiminin toplam üretim içerisindeki payı yaklaşık yüzde 13 olarak gerçekleşti." dedi.
Uygulanan teşviklerin elektrik üretiminde yerli kömür kaynaklarının kullanımında daha dinamik bir yapı oluşmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, artan rekabet ve sağlanacak üst düzey verimlilikle yerli kaynakların elektrik üretiminde daha fazla paya sahip olacağını söyledi.
Yılmaz, özel sektörün yatırımlarını aralıksız sürdüreceğine inandığını dile getirerek, "Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın Türkiye’nin gücüne güç katması için bu tip organizasyonların da büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Sektör paydaşlarımız ile bir araya gelmek, beklentileri ilk ağızdan dinlemek sektörümüzün geleceği açısından çok değerli." diye konuştu.