Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:

08 Kasım 2016 Salı

GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tek beklentilerinin piyasanın bir an önce toparlanarak fındığın gerçek değerine ulaşması olduğunu söyledi.

Karan, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, fındık ve üreticisinin hak ve hukukunu her platformda savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Tek hedeflerinin, Türk fındığı ve üreticinin alın terinin hak ettiği değeri bulması olduğunu dile getiren Karan, gelinen noktada fındık fiyatının maliyetinin altında işlem gördüğünü savundu.

Karan, rekolte kaybına bağlı olarak bu sezon, bir kilogram fındığın maliyetinin 13 ile 23 lira arasında değiştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi 2009 yılından beri fındıkta serbest piyasa koşullarında arz talep sistemi işletilmektedir ancak bu sezon bu sistem çökertilmiş durumda. Aslında geçen sezon bunun sinyalleri verilmişti. Güçlü bir alıcı fındıkta tekel oluşturarak piyasa üzerinde baskı oluşturmakta. Artık öyle bir noktaya gelindi ki örneğin, akşam yatarken 13 lira olan fındık fiyatı, sabah kalktığımızda 12 liraya düşüyor. Akşamdan sabaha fındık fiyatının değiştiğini bu sezon gördük. Bu da apaçık tekelleşmenin eseridir."

Kendisinin sezon başından beri fındıkla ilgili bir fiyat dillendirmediğini, bundan sonra da dillendirmeyeceğini belirten Karan, üreticilerin kafasından geçen bir rakam olduğunu söyledi.

Karan, piyasa istenilen fiyatlara ulaşınca üreticilerin kendi değerlendirmesini kendisinin yapacağını ifade ederek, "Tek beklentimiz piyasanın bir an önce toparlanarak fındığın gerçek değerine ulaşmasıdır. 15 lirayı gören ve az olan bir ürünün fiyatının 12 liraya kadar düşmesi normal bir durum değildir." diye konuştu.

Türk fındığında tekelleşme olduğunu öne süren Karan, "Buna da maalesef göz yumuluyor. Söylemden ileri gitmeyen açıklamalarla fındıkta tekelleşmenin önüne geçemeyiz. Tekelleşmeyi şu ifadeyle tarif edecek olursak, bunun adı resmen kapitülasyondur. Kapitülasyonun ne olduğunu herkes çok iyi bilmekte. Şu anda kapitalist bir anlayışla fındık üreticisinin emeği sömürülmek isteniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Karan, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) yıllarca fındıkta denge unsuru ve sigorta görevi gördüğünü dile getirerek, FİSKOBİRLİK'siz bir fındık piyasası düşünülemeyeceğini ifade etti.

Birliğin, şu anda bile az da olsa serbest piyasanın üzerinde ürün almasının önemli bir ayrıntı olduğunu kaydeden Karan, bu nedenle FİSKOBİRLİK'in yaşatılması ve ayakta durmasının önemine işaret etti.

Nurittin Karan, mevcut yönetimin başta ekonomik zorluklar olmak üzere sorunların üzerinden gelerek birliği yeniden eski günlerine doğru götürmekte olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunu yaparken sanki bize göre yalnız bırakılıyorlar. FİSKOBİRLİK'in mevcut yapısına ilaveten yeni yatırımlar yaparak, daha fazla fındık alıp işleyerek satması kimin işine yarar? Tabii ki de üreticinin işine yarar. Güçlü bir FİSKOBİRLİK'in olduğu bir piyasada birileri istediği gibi at koşturamaz, baskı kuramaz ama bunu yapabilmesi için önünün açılması gerekiyor."