Ordu kivisi marka olacak

07 Kasım 2016 Pazartesi

ORDU (AA) - Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Türk Patent Enstitüsüne, Ordu kivisine coğrafi tescil almak için başvuruda bulunduklarını belirterek, "İnşallah markalaşma konusundaki eksiklerimizi tamamlayarak Ordu kivisini marka yapacağız." dedi.

Yılmaz, Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen bir program öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu'da kasım ayının ilk haftasında başlayan kivi hasadının devam ettiğini söyledi.

Ordu'nun kivi üretiminde Yalova'dan sonra ikinci sırada yer alarak, Türkiye'de söz sahibi illerin başında geldiğine dikkati çeken Yılmaz, "İlimizde yaklaşık 3 bin dekar kivi alanı mevcut. Üretim kapasitemiz 10 bin ton civarında olmasına rağmen özellikle orta kesimde yaşanan soğuk zararı ve sahil bölgesinde, özellikle Perşembe ilçemizin orta kesimlerinde yaşanan şiddetli rüzgarlardan dolayı meyve verecek sürgünlerin kırılmasıyla bu yılki rekoltemiz yaklaşık 4 bin 600 tona kadar gerilemiştir." diye konuştu.

Yılmaz, kivinin diğer meyve türlerine göre çok çok hassas olduğuna işaret ederek, kivinin hasadı sırasında ve depolamasında dikkat edilmesi gereken hususlara da değindi.

Kivi hasadı yapılırken yumuşak dokulu önlük giyilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Hasat yapılırken kivi meyvesi çuvallara konulmamalı, kasalara zedelenmeden istif edilmeli. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir."

Yılmaz, hasat sonrası meyvelerin hemen pazara sunulması veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanması gerektiğini belirterek, meyvelerin depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konulmasının uygun olacağını söyledi.

- "Ordu kivisini marka yapacağız"

Yılmaz, Ordu'da üretilen kivinin aroma bakımından diğer illeri geride bıraktığını ifade ederek, "İlimiz kivi üretiminde bir marka durumunda. Bunu ilimize gelip kivi alımı yapan tüccarlar da söylüyor. Yani Ordu kivisinin bir marka olduğunu, aromasının, lezzetinin farklı olduğunu, aynı şekilde depoya dayanımının da daha iyi olduğu bizzat alıcılar tarafından söylendiğini duyuyoruz." dedi.

Türk Patent Enstitüsüne, Ordu kivisine coğrafi tescil almak için başvuruda bulunduklarını kaydeden Yılmaz, "İnşallah markalaşma konusundaki eksiklerimizi tamamlayarak Ordu kivisini marka yapacağız. Bu konuda üniversitemiz ile işbirliği içerisindeyiz. Tabii marka deyince kalite ve verimi doğrudan ilgilendiren gübreleme ve sulama da son derece önemlidir. Bu yüzden değerli hocalarımızın katkıları ile bu konulardaki bilgi eksiklerimizi de gidermiş olacağız." ifadesini kullandı.

Yılmaz, marka başvurusunun kısa sürede sonuçlanmasını ümit ettiklerini sözlerine ekledi.