Bursa'da "Kadının Güçlenmesi Platformu" kuruldu
BURSA (AA) - Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD), Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Yeşim Tekstilin liderliğinde, Bursa'da kadının güçlenmesi, "kadın dostu firmalar"ın artması ve Bursa'nın Türkiye'de pilot il olması amacıyla ortak bir platform kuruldu.
Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı Dilek Cesur, BUSİAD Evi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitliği için "Kadının Güçlenmesi Platformu"nu oluşturduklarını söyledi.
Bursa'daki tüm firmaları bu platforma katılmaları için davet ettiklerini anlatan Cesur, "Hedefimiz, uzun yıllardır bu konuda firmaların yaptığı çalışmalar arasında bir sinerji oluşturmak ve tüm kamuoyunu aynı odak noktasında buluşturmak. Bizlere katılacak firmalarla bir yol haritası belirleyeceğiz ve bu doğrultuda platformun vizyonunu, misyonunu belirledikten sonra hep birlikte ortak çalışmalara başlayacağız." diye konuştu.
Cesur, ilk etapta bütün firmaların kadın istihdamıyla ilgili çalışmalarını toplayıp durum analizi yapacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bursa'yı kadın istihdamında pilot il olarak konumlandırmak istiyoruz. Bu, Türkiye genelinde bir ilk olacak ve Türkiye'de yapılan çalışmalara da referans olacak. Bursa, kadın çalışanı yoğun bir il. Bu özellikteki firmaları öne çıkartarak, farkındalık oluşturmak, en temel hedefimiz. Bursa'da tekstil sektöründe kadın çalışanlar ağırlıkta. Otomotiv sektöründe daha çok erkek çalışanlar var ama bu farkındalık oluştuktan sonra şirketler tarafından hedefler konulacaktır. Bursa'da, kadın çalışanı fazla olan ilk 100 firma arasında 10 firma var. Dolayısıyla bu bizim için umut verici."
- "Kadın, oturduğu evden çıkmalı"
BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın da insan haklarına saygılı, farklılıkların avantajlarını iyi kullanabilen ve kadın erkek eşitliğine önem veren bir toplum oluşturmak gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Geçen hafta yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizlik Raporu'nda 144 ülke arasında 130. sıradayız. Bu, maalesef kadınlar için hiç iyi bir sonuç değil. Kadın istihdamına katılım oranımız da yüzde 33. Bursa, hem tekstil hem otomotiv sektörlerini barındıran bir il ama kadın istihdamında, yüzde 28'lerde. Yani Türkiye ortalamasının altında. Bunun için kadın, oturduğu evden çıkmalı. Üniversite okuyan genç kızlar, iş hayatına atılmalı ve erkek egemen sektörlerde, erkek patronlara çok iş düşüyor. Onun için bu platformun çok başarılı olacağını düşünüyorum."
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ise platformun kadının güçlenmesi için kurulduğunu belirterek, "İş dünyasında erkeklerin egemen olduğu bir istihdam var. İş dünyasında bu ayrımcılığı azaltmak arzusundayız. Bizler, bu sorunun alt etkenlerini çözebilirsek, çalışan kadın sayısını artırabilirsek Türkiye için hem demokratik, hem de ekonomik anlamda bir kazanç olacak." değerlendirmesinde bulundu.