"Müslüman Önderler" konferansı

01 Kasım 2016 Salı

Müslüman Önderler konferansı

İSTANBUL (AA) - Genç İHH'nın organize ettiği "Müslüman Önderler" konferansında Aliya İzzetbegoviç'in hayatı ve mücadelesi ele alındı.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panelde, Aliya İzzetbegoviç'in yakın çalışma arkadaşlarından, Bosna'nın milli şairi Prof. Dr. Cemaleddin Latiç, yaptığı konuşmada, "Bu gece Aliya hakkında duygusal bir konuşma yapmayacağım. Aliya, güçlü Bosna'nın Boşnakları da güçlü kılacağını söyler. Bosna kardeş Türkiye sayesinde ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle daha nasıl güçlü olabilir, bunun üzerine düşünmeye devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere Aliya İzzetbegoviç ölmeden hemen önce Bosna'yı Sayın Erdoğan'a emanet etti." dedi.

Latiç, Aliya'nın gençler tarafından anılmasının kendisini ziyadesiyle mutlu ettiğini, çünkü Aliya'nın kitabında İslam dünyasının durumunu ancak İslami bir düşünceye sahip olan gençlerin değiştirebileceğini, o gençlerin de konferans salonunu dolduran gençler olduğuna inandığını kaydetti.

Aliya'nın "Tarih başarısızlık görünen başarılarla doludur." sözünü hatırlatan Latiç, şunları söyledi:

"Aliya, hapse girdi. Bu sözü yazdığında asla Cumhurbaşkanı olacağını bilmiyordu. Aslında bir başarısızlıktı ama başarıya dönüştü. Biz onunla birlikte siyasi parti kurduk ve ilk seçimde kazanabileceğimizin hayalini bile kurmuyorduk. Şansımız yüzde sıfırdı ama kazandık. Bize Sırplar saldırdığında karşısında duramayacağımız düşünülüyordu ama durduk."

Müslümanların ancak bir arada olduğu zaman bir güç olabileceğinin altını çizen Latiç, "Bizler gençtik, Aliya geldi ve bize Komünizmin ve Kapitalizmin yıkılacağını, İslam döneminin yeniden geleceğini söyledi. Bizler o zaman bu söylediklerine inanmamıştık. Ama bugün inanıyoruz. Komünizm çöktü ve kapitalizm de artık zor durumda. Eğer biz hep beraber İslam etrafında toplanırsak bize bir zarar gelmez ama eğer parçalanırsak ayakta duramayız." ifadelerini kullandı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, "Sizler burada olarak, Cevher Dudayev'in de Hasan El Benna'nın da Erbakan Hoca'nın da Aliya İzzetbegoviç'in de yaşıyor olduğunu gösteriyorsunuz. Bu programa gelmek demek sadece Bosna'ya değil, Makedonya, Çeçenistan, Patani, Filistin, Irak, Keşmir, Afganistan, Arakan ve Doğu Türkistan'a gelmek demektir." dedi.

Aliya'nın Müslümanların katledildiği yıllarda doğduğunu ve o zamanlar da insanların sığınmak için İstanbul'a geldiğini aktaran Yıldırım, "İstanbul o gün de sığınılacak yerdi bugün de sığınılacak yer. Hani neden Türkiye önemli, son savunma hattımız diyoruz? Bakın Kahire, Şam, Bağdat gitti akıl üretecek bir İstanbul kaldı. Şimdi tekrar İstanbul'a saldırıyorlar." şeklinde konuştu.

Aliya İzzetbegoviç'in 2. Dünya Savaşı'nı da yaşadığını söyleyen Yıldırım, şunları belirtti:

"Bir hayat düşünün ki hep katliamlarla karşı karşıya. Ama umudunu hiç mi hiç kaybetmedi. Bütün dünya üzerimize gelse dimdik duracağız. Birlik olmaktan başka çaremiz yok. Gün birlik günüdür. Ayrılıkları bir kenara bırakacağız. Yolumuz hak yol ve asla geri dönmeyeceğiz."