Ekim ayı ihracat rakamları

01 Kasım 2016 Salı

KOCAELİ (AA) - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "İhracat adetlerimizi ilk 9 ayda pazar büyümesi ve araçlarımıza olan güçlü talebin sürmesiyle birlikte geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 oranında artırdık ve eylül ayı itibarıyla 200 bine yakın ihracat rakamına ulaştık" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ekim ayı ihracat rakamları Ford Otosan'ın Yeniköy fabrikasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu ile ihracatçılar katıldı.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, burada yaptığı konuşmada, Yeniköy Fabrikasının Ford'un dünyadaki en önemli hafif ticari araç üretim üssü olduğunu söyledi.

Bugün motoru dahil olmak üzere bir aracı sıfırdan ticari bir ürüne dönüştürme aşamasına kadar geçen tasarımdan mühendisliğe, prototip üretiminden test yeteneklerine ve yüksek otomasyonla üretimine kadar her türlü altyapıya sahip tek otomotiv şirketi olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını vurgulayan Yenigün, bu özellikleri ve yetenekleri sayesinde Ford'un Avrupa'daki en büyük ticari araç üretim merkezi olarak çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.

Yenigün, 2015'te toplam Avrupa pazarının ticari araç liderliğini kazanan ve yılın 8 ayında da liderliğini devam ettiren Ford'un bu başarısında şirketlerinin katkısının çok büyük olduğunu belirterek, "Avrupa'da satılan her 10 ticari aracın 8'i bu içinde bulunduğunuz tesislerimizde üretiliyor ve buradan ihraç ediliyor. Dolayısıyla, bu rakamı desteklemek için şirketimizin global açıdan nereye geldiğini anlatan en güzel rakam belki de 5 kıtadaki 82 ülkeye ihracat yapıyor olmamızdır." diye konuştu.

Geçmiş yıllarda teknoloji ithal ederken, bugün yüksek Ar-Ge yetenekleri sayesinde teknoloji de ihraç ettiklerine dikkati çeken Yenigün, "Ford Otosan olarak son 5 yılda araç ve parça ihracatımızın yanında 320 milyon doların üzerinde de mühendislik ihracatı yaptık." ifadelerini kullandı.

- "200 bine yakın ihracat rakamına ulaştık"

Yenigün, Türkiye İhracatçılar Meclisinin verilerine göre eylül ayında otomotiv endüstrisinin en fazla ihracat yapan sektör olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Ford Otosan olarak biz de 2016'nın ilk 9 ayında ihracat hamlelerimizi başarıyla yürüttük. İhracat adetlerimizi ilk 9 ayda pazar büyümesi ve araçlarımıza olan güçlü talebin sürmesiyle birlikte geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 oranında arttırdık ve eylül ayı itibariyle 200 bine yakın ihracat rakamına ulaştık. Bu da ihracat gelirlerimizi geçtiğimiz döneme göre yüzde 16 artırdığımızı bize gösteriyor."

- "1,5 milyon üretim rakamını göreceğiz"

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomotiv Endüstrisi Sektör Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da Ford Otosan'ın yerlilik oranı en üst seviyede olduğunu, Ar-Ge ve inovasyona ciddi yatırımlar yaptığını söyledi.
Türkiye lokomotifinin otomotiv sanayisi olduğunu ifade eden Burhanoğlu, bu alanda süregelen liderliği devam ettirme arzusunda olduklarını kaydetti.
Burhanoğlu, bu durumun Türkiye ekonomisine güven ve moral verdiğini dile getirerek, "Bugünlerde genel ihracatımız iyi gitmemesine rağmen otomotiv sanayisi geçen seneye göre yüzde 12 civarında çıkışını sürdürüyor. Geçen yıl hem iç piyasada hem de ihracatta milyonlu rakamları yakaladık. 1 milyon 360 bin de üretim rakamına ulaştık. Bu yıl hedeflerimiz doğrultusunda gidiyoruz. Sevindiricidir 1,5 milyon üretim rakamını göreceğiz. 1 milyon üzerinde yine ihracatımız olacak ve 1 milyona yakın da iç piyasada satış olacak gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı.
- "Endüstri 4.0'ın takipçisi değil tam içinde olmak istiyoruz"
Ekim ayında da otomotiv sanayisinin yine lider olduğunu anlatan Burhanoğlu, şöyle devam etti:
"2016 yılını hedeflediğimiz 23 milyarlık hedef doğrultusunda gidiyoruz, bunu da yıl sonu yakalayacağız gibi gözüküyor. 2017'de rekorlarımızı tekrar revize etmek istiyoruz. Muhtemelen yine bu yılın yüzde 10 gibi üzerinde, 8-10 gibi üzerinde bir rakamı hedefleyeceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla otomotiv sanayisi liderliğine devam edecek. Bunlar bizi tatmin etmiyor. Amacımız bu başarıyı sürdürülebilir hale getirmek. Bunun için de dijitalleşen dünyada otomotiv sanayisinin içindeki bu önemli değişimde yeni iş modelleriyle yeni fırsatlara ayak uydurmak istiyoruz. Endüstri 4.0 konusunda takipçisi değil tam içinde olmak istiyoruz. Know-how üretmek, yerlilik oranımızı arttırmak istiyoruz. Yani ev ödevimiz oldukça kalabalık. Bu doğrultuda nitelikli insan gücünün eğitimi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve teşviklerin sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda yapılması konusunda kamudan beklentilerimiz var."
Burhanoğlu, otomotiv sanayisinin, toplam ülke ihracatının 5'te 1'ini ürettiğini belirterek, "Bu ona önemli sorumluluk veriyor. Bu doğrultuda otomotiv sanayisi ne kadar önemli olduğunu dünyadaki en büyük 10 ülkenin, en büyük 10 otomotiv sanayisi olduğunu açıklayarak söylemek istiyoruz. Eğer biz de dünyadaki en büyük 10 ülke arasına girmek istiyorsak, otomotiv sanayimizi ilk 10'a sokmamız lazım. Bugün eriştiğimiz rakamlarla 15'inciyiz, önümüzde bir hayli yol var. O nedenle herkesin desteği bizim için çok kıymetli." diye konuştu.
- "Bilişim Vadisi'nde çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor"
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Kocaeli'nin Türkiye ekonomisi ve sanayisinin çok belirleyici bir merkezi olduğunu belirterek, özellikle imalat sanayisinde, Türkiye'nin stratejik bütün temel sektörlerinde hem belirleyen hem yönlendiren hem de etkileyen bir büyük şehir olduğunu kaydetti.
Sahip oldukları bu potansiyelin ve sorumluluklarının farkında olarak yeni dönemde Kocaeli'nin özellikle Endüstri 4.0'ı konuşan ve katma değeri yüksek üretimi hedef haline alan Türkiye'de bu dönüşümün öncü, belirleyici ve yönlendirici bir kent olma çabası içerisinde olduklarını vurgulayan Güzeloğlu, ölçek açısından bakıldığında Türkiye'de bu değişimi tanımlayacak ve doğru yöne evrimleyecek Kocaeli'den başka bir büyük şehrin olmasının da doğru olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Güzeloğlu, bu bağlamda Kocaeli'de 62. Hükümet programından başlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve Başbakan Binali Yıldırım'ın desteğiyle buna öncülük edecek Bilişim Vadisi'nin hayata geçmek ve yıl sonu itibarıyla altyapı yatırımlarını tamamlamak üzere son derece hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Bilişim Vadisi Türkiye'nin bu anlamda dönüşümünü gerçekleştirecek, bilgi temelli ekonomisi dönüşümünde öncü rolünü oynayacak bir merkez." dedi.
İhracat rakamlarının her ne olursa olsun Türk insanının gücü, Türk ekonomisinin iddiası olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "İhracatçının taşıdığı her pazarda Türk bayrağını temsil eden, her birisi Türkiye'nin elçisi olan ve pazar açısından da o pazarlara ulaşan gerçek birer kahraman olduklarının da altını çizmek istiyorum. Emeklerine, gayretlerine ve bütün bu perspektifte işçimizden başlayarak ihracatçımıza kadar alın teri döken herkese ülkem ve insanım adıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise hem Kocaeli'nin hem de Türkiye'nin gelişiminde önemli katkılar sağlayan bütün üreticilere, iş adamlarına, ihracatçılara teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.
Konuşmaların ardından 2015 yılında Kocaeli'de en fazla ihracat yapan 5 firmanın temsilcilerine plaket verildi.