Habur Sınır Kapısı'nın geçici kapatılması
MARDİN (AA) - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Şırnak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Faik Buğday, Silopi ve Cizre ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı kapsamında Habur Sınır Kapısı'ndan giriş ve çıkışların durdurulmasının ekonomik bakımdan bölgeyi olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu olayların bitmesini, hızlı bir şekilde barış sürecinin tekrar tesis edilmesini, kardeşlik ikliminin oluşturulmasını yetkililerden istirham ediyoruz" dedi.
Buğday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Habur'un, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan en büyük karayolu sınır kapısı olduğunu söyledi.
Bölge için bu kapının önemini vurgulayan Buğday, şöyle devam etti:
"Her yıl yaklaşık karayolu taşımacılığının yüzde 43-46'sının gerçekleştiği bir kapı. Tabii bu, normal şartlarda olan bir oran. Şu anda 14 Aralık'tan bu yana Habur Sınır Kapısı'ndan ticari faaliyet yapılamıyor. Geçen yıllarda 13,5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştığımız zamanlar oldu. Her gün yaklaşık 6 bin aracın giriş çıkış yaptığı bir kapı. Bizim için çok çok kıymetli. Faaliyette olmaması, hem ihracat hem de ithalat bakımından iş adamlarımıza ve kalkınmamıza çok olumsuz yansıyor."
Buğday, ihracatçı ve ithalatçıların yanı sıra lojistik firmalarının da durumdan olumsuz etkilendiğini anlattı.
Sıkıntılarının sona ermesini istediklerini dile getiren Buğday, "Bu durum hem bölgeye hem de İpek Yolu üzerinden ülkemizin kalkınmasına olumsuz yansıyor. Bunun için bu olayların bitmesini, hızlı bir şekilde barış sürecinin tekrar tesis edilmesini, kardeşlik ikliminin oluşturulmasını yetkililerden istirham ediyoruz" diye konuştu.