Kayısı çekirdeğinden aktif karbon üretimine patent
MALATYA (AA) - İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Canan Akmil Başar ve Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, 18 yıllık çalışma sonucunda kayısı çekirdeğinden ürettikleri 3 bin 120 metrekare/gram yüzey alanına sahip aktif karbona patent aldı.
Prof. Dr. Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aktif karbonun karbon içerikli tarımsal yan ürünler başta olmak üzere genelde atıklardan üretildiğini hatırlattı.
Aktif karbonun Türkiye'de üretilmediğini ancak 2 bin farklı endüstri kolunda kullanıldığını belirten Önal, şunları söyledi:
"Önemli bir malzeme olan aktif karbon ülkemizde üretilmediği için kullanım alanıyla ilgili sanayi kolları maalesef gelişememiştir. Üretilmeye başlandığında başta Malatya ekonomisi olmak üzere ülke ekonomisine önemli bir katma değer katacaktır. Şu anda tüm acil servislerde kullanılan sulu aktif karbon solüsyonunun tamamı yurt dışından ithal edilmektedir."
Önal, 1995 yılından bu yana üzerinde çalıştıkları "Kayısı Çekirdeği Kabuğundan Ardışık Yöntemle Yüksek Yüzey Alanlı Tıbbi Süper Aktif Karbon" araştırması kapsamında ürettikleri 3 bin 120 metrekare/gram yüzey alanına sahip aktif karbona Türk Patent Enstitüsünden patent aldıklarını bildirdi.
- Malatya'da bir firma seri üretimini yapacak
Kayısı çekirdeğinden aktif karbonun seri üretimini yapacak bir firmanın Malatya'da faaliyete geçeceğini dile getiren Önal, "Bir iki ay içerisinde temeli atılacak. 2016 yılı sonuna kadar da patentle ilgili malzemenin üretimi gerçekleşmiş olacak" dedi.
Tesiste genel kullanım amaçlı aktif karbon ve tıbbi aktif karbon üretileceğini aktaran Önal, "Aktif karbon üretildiği taktirde bunun Malatya'ya kayısı kadar katma değeri olacak. Kayısı çekirdeği kabuğu da ekonomiye kazandırılacak" ifadelerini kullandı.