MARKA, makine imalat sektörünün geliştirilmesini destekleyecek
KOCAELİ (AA) - Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2016 yılı Makine İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam bütçe büyüklüğü 6,5 milyon lira olan 11 projeyi destekleyecek.
MARKA Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, makine imalat sektörünün bölge açısından önemli olduğunu söyledi.
Bölgedeki firmaların yurt dışındaki rakipleriyle rekabet edebildiğini ifade eden Ayhan, bu sektörün her alana hitap edebilen üretim yapısını içerdiğini kaydetti.
Ayhan, sektördeki teknolojik değişimin çok hızlı seyrettiğini dile getirerek, "Sanayi 4.0, yüksek teknolojiye dayalı üretim. Dolayısıyla bu makine sektöründe değişim gerek yazılım gerekse teçhizat üretimiyle hızla ilerliyor. Bu alanda dünyada ve ülkemizde ciddi rekabet var. Türkiye'nin sanayi üssü olan Doğu Marmara'nın üretim gücünü ve kapasitesinin daha da artırılması, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini arzu ediyoruz. Makine imalat sektörüne destek vermemizin temel etkenlerinden birisi bu." şeklinde konuştu.
- "Sanayi 4.0'a geçildiği zaman rekabet edilebilir seviyede olmamız gerekiyor"
Destek verdikleri projelerle dışa bağımlılığın azaltılmasını amaçladıklarını anlatan Ayhan, üretilen yeni teknolojiyle ihracatın artırılmasını hedeflediklerini bildirdi.
Ayhan, kendilerine 48 projenin sunulduğunu bunlardan 11'iyle sözleşme imzalayacaklarını belirterek, "Bölgemiz sanayisi ihracatın yüzde 16'sını gerçekleştiren bir bölge ama hala teknoloji düzeyimiz alt-orta ve orta-yüksek seviyede seyrediyor. Dünyada rekabet hızlı, gelişiyor. Sanayi 4.0, yüksek teknolojiye dahalı üretim deniyor. Ona geçildiği zaman rekabet edilebilir seviyede olmamız gerekiyor. Bizler üretim kapasitemizi ciddi konuma taşıdık. Üreten ve sanayide üretme gücü olan bir ülkeyiz." ifadesini kullandı.
Ayhan, sanayi yatırımlarının hızla büyüdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:
"Kapasite artışının yanında bizlerin büyümesi teknolojik düzeyinde yenileşmeyi getirmediği sürece dışa bağımlılık artar. Ürettiğimiz ürünler ile dışarıdan aldığımız ürünlerin birbirini karşılama arasındaki makas artıyor. Ülkenin sanayi kapasitesi ve büyümesi arttıkça yeni yatırımlar arttıkça teknolojik olarak dışa bağımlı olduğumuzdan dolayı dışarıya kaynak aktardığımız miktar büyüyor. Bu orta gelir tuzağı gibi, orta yatırım tuzağı gibi bir durum. Bunun önüne geçmemiz lazım. Dünyadaki gelişmeye bağlı olarak sanayimizin rekabet gücünün azalmaması ve ürettiğinden kar elde etmeye devam etmesi için burada müdahale gerekiyor. Bu destek programının temel amaçlarından birisi de buydu."
Konuşmanın ardından destek almaya hak kazanan 11 projenin sahibi olan firma yetkilileriyle sözleşme imzalandı.