10. ICOLD Avrupa Kulübü Sempozyumu
ANTALYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yılı ve önümüzdeki üç yılı Türkiye'de sulamada hamle yılı ilan ettiklerini belirterek, "Hızlı bir şekilde sulama tesisleri yapılacak. Türkiye su konusunda gerçekten çok çalışıyor, gayret ediyor." dedi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ve Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu Türk Milli Komitesi (TRCOLD) işbirliği ile Demos Fuarcılık tarafından düzenlenen "10. ICOLD Avrupa Kulübü Sempozyumu" Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı.
"Sürdürülebilir kalkınma için barajlar" temasıyla düzenlenen ve 30 Ekim'de sona erecek programda, "Barajlarda Sürdürülebilirlik", "Barajlarda Rehabilitasyon", "Baraj Projelerinde Finansman", "Sosyal Çevresel Etkenler-İklim Değişiklikleri" ve "Barajlarda İş Güvenliği" konuları da ele alınacak.
Bakan Eroğlu, sempozyumun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Antalya'nın muhteşem bir yer olduğunu, kentin G20 Liderler Zirvesi'ne başarılı bir şekilde ev sahipliği yaptığını anlattı.
"Su varsa hayat var. Su yoksa zaten hayat yok, her şey sudan yaratıldı." diyen Eroğlu, "Bunun için Türkiye'de suyu çok iyi yönetmek mecburiyetindeyiz. Suyu yönetmek için yeni düzenlemeler yaptık." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını dile getiren Eroğlu, Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu, su açısından çok iyi yönetilmezse susuz kalabileceğini anlattı. İstanbul'un yıllar önce susuz bir şehir olduğunu anımsatan Eroğlu, 1994 yılında Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü döneminde İstanbul'da bazı mahallelere haftada bir su verdiklerini söyledi.
Suyu çok iyi yönettiklerini ve kısa zamanda su kesintilerini kaldırdıklarına dikkati çeken Eroğlu, İstanbul'un 2071 yılına kadar su problemi olmayacağını vurguladı. 2003 yılında DSİ Genel Müdürlüğüne getirildiğinde 76 şehirde su problemi olduğunu ifade eden Eroğlu, "Bütün bu sorunları çözdük ve Türkiye, yarı kurak iklim bölgesinde olmasına rağmen suya erişim açısından yüzde 99,9 kadar vatandaşına su veren, sağlıklı su temin eden bir ülke haline geldi." diye konuştu.
- "Türkiye, Çin'den sonra en çok baraj ve gölet yapan bir ülke unvanını aldı"
Bölgeler ve mevsimler arasında yağışların büyük farklılık göstermesinin suyun biriktirilmesini zaruret haline getirdiğine değinen Eroğlu, Türkiye'nin, Çin'den sonra en çok baraj ve gölet yapan ülke unvanını aldığını anlattı.
Eroğlu, son 13 yılda 320 büyük barajı inşa etmenin mutluluğuna eriştiğini, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu ve böyle bölgelerde barajların yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
Türkiye'de çok değişik tipte barajlar yaptıklarını aktaran Eroğlu, Yusufeli Barajı ile dünya rekoruna imza atacaklarını, Türkiye'nin en yüksek barajını inşat ettiklerini ve bunu de 2018 yılı sonunda tamamlayacaklarını bildirdi.
Geçmişte suların boşa aktığını, "Su akıyor, siz bakıyorsunuz" diye alay edildiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, "2003 yılından sonra muazzam bir seferberlik başlattık. Burada yap-işlet-devret şeklinde özel sektörün potansiyelini devreye soktuk, 2003 yılında ben DSİ'ye gelir gelmez. Sadece DSİ yapmasın, özel sektör de yapsın işletsin, elektrik satsın, neticede en fazla 49 yıl sonra devlete devretsin diye bir seferberlik başlattık. Hakikaten bu sayede çok sayıda özel sektör baraj yaptı." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Eroğlu, baraj inşaatlarının devam edeceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de şu anda yanan 4 ampulden bir tanesi bizim inşa ettiğimiz hidroelektrik santrallerden sağlanan elektrikle aydınlatıyor. Bu da gerçekten çok önemli, özellikle Türkiye'de enerji çok önemli. Biz enerjide dışa bağımlıyız, yüzde 70'ini dışarıdan ithal ediyoruz. Doğalgaz olarak veya petrol olarak ithal ediyoruz. Dolasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem veriyoruz. Şu anda Türkiye'de kurulu gücün yüzde 33'ü, yani üçte biri HES'lerdir. Üretim, kurak dönemlerde yüzde 25'e düşüyor, sulak yıllarda yüzde 30'a kadar çıkıyor. Gerçekten bu bakımdan çok önemli."
Bölgesel kalkınma projelerinin de olduğuna dikkati çeken Eroğlu, Türkiye'de şu ana kadar 6,5 milyon hektar araziyi suladıklarını, ekonomik olarak sulanabilir arazinin 8,5 milyon hektar olduğunu ve kısa zamanda eksik kalanları tamamlayacakların bildirdi.
"Bu yılı ve önümüzdeki üç yılı Türkiye'de sulamada hamle yılı olarak ilan ettik. Hızlı bir şekilde sulama tesisleri yapılacak. Türkiye su konusunda gerçekten çok çalışıyor, gayret ediyor." diyen Eroğlu, şöyle konuştu:
"Dünyada su sıkıntısı bilhassa Afrika'da had safhada. Afrika'daki susuzluk insanı gönülden yaralıyor. Türkiye olarak biz Afrika'da susuzluğa bir nebze çare olmak için orada barajlar, içme suyu kuyuları açıyoruz. Şu ana kadar, TİKA ve DSİ işbirliğiyle 1 milyon 600 bin Afrikalıya su götürdük. Dünyada aç kalan ve susuz insanlara yardım eli uzatmamız lazım. Biz de Türkiye olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız ama zengin ülkeler de lütfen biraz cüzdanlarını açsınlar, ellerini ceplerine atsınlar diye teklif ediyorum."
Veysel Eroğlu, Afrika'daki susuz insanlara el uzatılması çağrısında bulunarak, "Bu, insanlığın vicdan borcudur. Gelin bu yıldan itibaren hep birlikte hükümet temsilcilerine bunu duyuralım ve bir seferberlik başlatalım." dedi.
- Diğer konuşmacılar
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de baraj ustalarının programına ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, baraj çalışmalarının Türkiye'nin kalkınma çabalarını ifade ettiğini söyledi.
EXPO 2016 Antalya'yı 4 milyon kişinin ziyaret ettiğini aktaran Türel, turizmdeki düşüşe rağmen 6 milyondan fazla yabancı turiste ev sahipliği yaptıklarını, turizm sezonu bitmesine rağmen her gün binlerce ziyaretçileri olduğunu anlattı.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu da tamamladıkları ve devam eden barajlar ile içme sularına yönelik çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Su akar, Türk bakar" sözünü "Su akar, Türk yapar" pozisyonuna çevirdiklerini belirtti.
ICOLD Avrupa'dan sorumlu başkan yardımcısı Michel Lino, Türkiye'nin başarılarını yakından takip ettiklerini, baraj tasarımı ve inşaası konusunda önemli bir ülke olduğunu dile getirdi. Türkiye ve Fransa'nın son yıllarda büyük ölçekli terör saldırılarının hedefi olduğuna işaret eden Lino, "Daha iyi bir dünya inşa etmek adına işbirliği ve dostluk fırsatlarının geliştirilmesi için ICOLD önüne çıkan fırsatları değerlendirmekten büyük bir onur duyacaktır. Barajlar bu anlamda tek başlarına bu konuda çözüm sunmasalar da çok önemli bir parçasıdır, bu çözümün." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından, Bakan Eroğlu ile beraberindekiler, baraj ve gölet yapımıyla ilgili firmaların stantlarının yer aldığı sergiyi açtı. Stantları gezen Eroğlu, burada, kışın ve ilkbaharda yağan yağmuru biriktirmek zorunda olduklarını vurgulayarak, "Barajlara karşı çıkmak isteyenler var ama bu doğru değil. Rahmetli Demirel'in ifadesi, 'Barajlara karşı çıkmak cinnettir' demişti kendisi. Ben de aynen katılıyorum. Dolayısıyla inşallah bu barajlar yapılacak." diye konuştu.