"Karabağlar Yaylası'nda Dört Mevsim Turizm" projesi

18 Ekim 2016 Salı

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Karabağlar Yaylası'nda dört mevsim turizm yapılabilmesi için hazırlanan projenin araştırma ve fizibilite raporu düzenlenen programla tanıtıldı.

Anadolu'nun tek çukur yaylası olan Karabağlar, koruma altındaki yapılarının yanı sıra serin havası, çınar ağaçlarıyla kaplı yolları, kaynak suları, yöresel yemekleri ve "konar göçer" yaşam tarzının da sürdürülüyor olmasıyla öne çıkıyor.

Ülkenin birçok bölgesinde yüksek rakımlarda bulunan yaylaların aksine Karabağlar Yaylası, kent merkezinden 30-40 metre aşağıda yer alıyor.

- Karabağlar turizme kazandırılacak

Menteşe Belediyesi tarafından 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Güney Ege Kalkınma Ajansına başvurusu yapılan "Karabağlar Yaylasında Dört Mevsim Turizm" projesi araştırma ve fizibilite raporu 3 ay süren çalışma sonucu tamamlandı.

Projenin tamamlanmasının ardından yaylada yürütülen çalışmalar ve 4 mevsim turizm amaçlı yapılacak çalışmalar Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi'nde tanıtıldı.

Açılışta konuşan Menteşe Belediye Başkan Vekili Leyla Ersöz, proje ile GEKA'dan yüzde 100 hibe almaya hak kazandıklarını anımsattı.

Projenin imzalanmasının ardından ortakları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği ve Etik Araştırma ile üç ay çok titiz bir çalışma sürdürdüklerini belirten Ersöz, "Karabağlar Yaylasında kültür ve doğa turizminin yapılabilmesi, yaylanın dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgi ve cazibe merkezi haline gelmesi, yerel halka sürdürülebilir ekonomik katkı ve istihdam sağlanması bakımından projemiz büyük önem arz ediyor." dedi.

Ersöz, fizibilite raporu sonucunda, dört mevsim yapılacak turizm çeşitlerinin belirlenmesi, yaylada sürekli yaşayan ailelerin turizme katkı sağlaması ve ekonomik gelirlerinde artış yaşanması için çalışma yürüteceklerini dile getirdi.

Karabağlar Yaylası'nda yer alan geleneksel kahvelerde yerel halkın satış yapabileceği yöresel ürün stantlarının oluşturulması için de çalışma yürütülmesi gerektiğini anlatan Ersöz, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

- "Çeşitleri korumamız gerekiyor"

Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sevinç Göçügenci ise projenin Karabağlar Yaylası'nın yeniden eski ihtişamına kavuşması açısından önemli olduğunu söyledi.

Menteşe'nin kültür turizmi açısından zengin bir ilçe olduğunu belirten Göçügenci, "Yaylaya has olan meyve, sebze ve kuş çeşitleri hala mevcut. Bu çeşitleri korumamız gerekiyor. Karabağlar kahveleriyle ünlü bir yayla. Burada bulunan 14 kahve de restore edilip turizme kazandırılmalı." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Etik Araştırma'dan Beril Çelikgil ve Murat Saraç 3 ay süren çalışmaları anlatarak proje sunumlarını yaptı.