Güney Afrika'da geleneksel "Eldivensiz Boks Turnuvası"

29 Aralık 2015 Salı

JOHANNESBURG (AA) - AHMET SAİT AKÇAY- Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuzeyinde yer alan Limpopo eyaletinde yaşayan Venda kabilesi her yılın sonunda geleneksel “eldivensiz boks” musabakaları düzenliyor. Kabile 200 yıllık köklü bir geleneği yaşatıyor.

“Musangwe” adlı geleneksel boks karşılaşması, Limpopo eyaletinin kuzeyindeki Tshifudi köyünün açık alanında genç-yaşlı yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşiyor. Civar köylerde de gerçekkleştirilen musabakalarda kazanan yarışmacılar yeni yılın ikinci gününde takdim ediliyor.

Herhangi bir ödülün olmadığı turnuva, geleneksel Afrika kültüründeki cesareti, güçlülüğü temsil ediyor.

AA Muhabirine konuşan geçen yılın şampiyonu ve Musangwe geleneksel spor turnuva başkanı Tshilidzi Poison Ndevana , "Boks musabakasının on sekizinci yüzyıldan beri devam ettiğini" söylüyor.

Ndevana, “Bugün bizler yüzyıllar sonra köyün gurunu taşımak için boks yapıyoruz” diyen Ndevana, güreşin kuralları olduğunu, alanda toplananlardan güreşmek isteyen boksör adayları yumruğunu havaya kaldırarak adaylığını ilan eder, karşısındakinin eşit siklette olmasına özen gösterilir" ifadelerini kullanıyor.

Tekme, ısırma gibi hareketler yasak olduğu müsabakalarda eldiven de kullanılmıyor.

Etraftaki yaşlı heyeti tarafından boksörlerin dikkatle izlendiği hakemli maçlarda herhangi kural ihlali yapan boksör oyun dışı kalıyor.

Farklı köylerden musabakaya katılanlar şarkılar ve danslar eşliğinde meydana davet edilirken geleneğin Venda halkı arasında asla ölmeyeceğini ifade eden Ndevana, çocukların daha 12 yaşından itibaren bu spora teşvik edildiğini, yirmili yaşlarda yarışmalara katıldıklarını anlatıyor. Ndevana “Boks musabakasını sürdürmekle atalarımızı onurlandırıyor, onlara şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Musangwe geleneksel boks güreşi, herhangi bir destek almamasına rağmen bölgedeki en önemli spor aktivitesi olarak biliniyor. Yerli halkın desteklediği ve sponsor olduğu musabaka öğlen sonrasında başlayıp gün batımına kadar devam ediyor.

İyi bir boksör olmanın şartı olarak, “Kurallara ve aileye saygılı olmayı” en başında sayan Ndevana, “Bu geleneğin amacı, gençlere birbrilerine nasıl saygı duyması gerektiğini, kendilerini ve arkadaşlarını kollamayı öğrettiğini” sözlerine ekledi.

İzleyicilerden Rendani Tshishonda ise “Bu bizim ata sporumuzdur, çocukluğumuzda hep teşvik edildik, kültürü, geleneği bu spora destek vererek yaşatmalıyız” diyor.