Üzümler maserede pekmeze dönüşüyor
HATAY(AA) - Tadı ve kalitesiyle önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olan Hatay'ın Hassa ilçesinde yetiştirilen ürünler, geleneksel yöntemlerle pekmez yapılıyor.
Bir yıl boyunca bakımını en iyi şekilde yaptıkları bağlardan topladıkları üzümleri, evlerinin önüne getiren vatandaşlar, bunları hummalı bir çalışmanın ardından lezzetli bir pekmeze dönüştürüyor.
Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner, AA muhabirine, ilçedeki yaklaşık 2 bin ton üzümün pekmez yapımı için ayrıldığını söyledi.
Tadı ve kalitesiyle Hassa'da yetişen üzümlerin adından söz ettirdiğini ifade eden Şahinler, bundan yapılan pekmezin de Türkiye'nin hemen her ilinden talep gördüğünü kaydetti.
Üzümün pekmeze dönüşmesi için gerekli aşamalardan geçirildiği düzenekleri olan çiğneme havuzu, mengene, dinlendirme havuzu, kazan ve ocaktan oluşan 12 masere bulunduğunu belirten Şahinler, 2 aylık pekmez yapım sezonunda buranın yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.
Maserede pekmez yapımının zor ve çok zahmetli olduğunu vurgulayan Şahinler, "Ancak geleneksel yöntemle yapılan bu pekmezlerin de tadı diğerlerinden farklı. Vatandaşlar topladıkları üzümleri burada önce çiğniyor, dinlenme havuzunda bekletiyor ve ardından kazanlarda kaynatıyor. 12 masere sezon boyunca sürekli çalışıyor. İlçemizde, üretilen üzümlerden yaklaşık 400 ton pekmez yapılıyor. Bunların büyük çoğunluğu da Türkiye'nin farklı illerine gönderiliyor." diye konuştu.
Yaklaşık 30 yıldır maserede pekmez yapan Salih Kurt (75), bu işin zor ama lezzetinin de paha biçilemez olduğunu kaydetti.
Topladıkları üzümlerin önce suyunu çıkardıklarını, daha sonra dinlendirdikten sonra saatlerce kaynattıklarını belirten Kurt, son aşamada da dağdan getirdikleri ve pekmezin mayası olarak gördükleri toprak atarak bir süre daha kaynatarak pekmezleri hazırladıklarını söyledi.
Kurt, lezzeti, doğallığıyla adından söz ettiren pekmezin kilosunu 12 liradan sattıklarını belirtti.