MHP Grup Başkanvekili Usta:
SAMSUN (AA) - MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, FETÖ ile yapılan mücadelenin aynısının PKK ile de yapılması gerektiğini belirterek, "Bugün FETÖ'yü nasıl devletten temizlemeye uğraşıyorsak, aynı şekilde PKK'yı da temizlemek için çalışmalıyız." dedi.
Usta, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında, pozisyonu ne olursa olsun, amacının Türkiye'ye hizmet olduğunu söyledi.
- Beka sorunu
Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Usta, "Ülkemiz bir beka sorunu ile karşı karşıya. Böyle bir dönemde siyasi çekişmeleri, parti içi-parti dışı, her ne olursa olsun bir kenara bırakarak ülkemiz için çalışmak durumundayız. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmek durumundayız. Buna bir ülkenin her zaman ihtiyacı vardır ama Türkiye'nin buna çok fazla ihtiyacı var. Çünkü içeride terörün olağanüstü yükseldiği bir dönemi yaşıyoruz. Hem PKK, hem IŞİD, hem de 15 Temmuz'da ortaya çıkan FETÖ terörü açısından. Türkiye çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Bu bir beka sorunudur." açıklamasında bulundu.
İç ve dış güvenlik sorunların giderek ağırlaştığını savunan Usta, şöyle konuştu:
"Bu aşılamayacak bir durum değil. Bizim bin yıllık devlet geleneğimiz var, köklü bir medeniyetimiz var. İnşallah birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece bu sıkıntıları aşarız. Biz hükümetin FETÖ ve diğer terör örgütleriyle mücadelesini çok açık bir şekilde desteklediğimiz ortaya koyuyoruz. Çünkü bu siyasetin yapılacağı zaman değil. Ülkenin varlığı, birliği, dirliği ve ülkemiz beka sorunu ile karşı karşıyaysak her türlü siyasi kaygıyı bir tarafa bırakıp bu mücadeleyi destekliyoruz fakat şunu da söylüyoruz. Bugün FETÖ ile yapılan mücadelenin aynısını da PKK ile yapmalıyız. Bugün FETÖ'yü nasıl devletten temizlemeye uğraşıyorsak, aynı şekilde PKK'yı da temizlemek için çalışmalıyız. PKK'nın silahlı grubu var, sadece bunlar Türkiye'yi parçalamaya uğraşıyor gibi değil, FETÖ'de olduğu gibi devletin içini sızmış veya iş dünyası ile siyasette ciddi bir şekilde bu ülkenin birliğine dirliğine kasteden insanlar var. Bunların da ciddi şekilde ayıklanması lazım."
- "PKK, FETÖ'nün başaramadığını yapmaya çalışıyor"
"15 Temmuz sonrasında görmeye başladık ki PKK, FETÖ'nün başaramadığını yapmaya çalışıyor" diyen Usta, şöyle devam etti:
"Çok hain pusularla, hainliklerle şehit haberleri geliyor ve ülkemizin her tarafından her gün feryatlar yükseliyor. Zaten PKK ile FETÖ birbirlerinin ruh ikizi. Dolayısıyla bu mücadelenin hiç aksamadan devam etmesi gerekiyor. Milletin duası devletimizle birliktedir, hükümetimizle birliktedir ve milletimizin yardımı da hükümetimizle birliktedir. MHP'nin de desteği bu mücadelede devletin yanındadır, hükümetin yanındadır. Kürtler bizim kardeşimiz, bu kardeşliği bozmaya çalışanlara bizim fırsat vermememiz lazım. Tek yumruk olmamamız lazım. Milletimizin oyuna gelmemesi lazım."
FETÖ'cülerin kanunun öngördüğü en şiddetli şekilde cezalandırılmasını isteyen Usta, ancak bunlar yapılırken devletin adil olması, hukuku işletmesi ve mağdur insanlar oluşmaması gerektiğine dikkati çekti.
Olağanüstü halin başında ve uzatılmasında desteklediklerini anlatan Usta, "Ülkenin şartları olağanüstü. Olağanüstü şartlarda olağanüstü de birtakım mücadele gerekiyor. Mücadele esas. Mücadeleyi belirlerken hukukun üstünlüğü olması lazım. Mağduriyet yaratmamamız lazım. Mağduriyetlerde istismarda oluyor. İstismar olacak mağduriyet yaratmamamız lazım. Bu devletin kurumlarının çok dikkatli olması lazım. Hükümeti şu konuda ikaz ediyoruz: Sorumluluktan kaçma. MHP olarak elbette destek veriyoruz. Nihayetinde uygulamadaki sorumluluk hükümete aittir. Hatası da sevabı da hükümete aittir." değerlendirmesinde bulundu.
- Başkanlık sistemi
Usta, bir basın mensubunun "Başkanlık sistemi Meclise gelirse MHP destekleyecek mi?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Grup toplantısında Sayın Genel Başkanımızın ifadesi çok açık. Sayın Genel Başkanımız şunu söylüyor: 'Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğü esas olmalı ve hukuk herkes açısından bağlayıcı olmalı. Konumu, statüsü ne olursa olsun herkes hukuk içinde kalmalıdır.' Bugün maalesef hükümeti yönetenler hukuku çiğniyorlar, kanunları çiğniyorlar. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanının statüsüne baktığımızda, Anayasa'nın ötesine geçen bir pozisyon kullanıyor. Bu 'fiili durum' diye adlandırılıyor. Hukukun egemen olduğu hukukun üstün olduğu bir ülkede fiili durum, kanuni durum veya yasal durum diye bir şey olmaz. Fiili durum, kanuni durumun aynısıdır, bunun ötesine çıkılmaması lazım. Bizim söylediğimiz esas olarak budur. Sayın Cumhurbaşkanının Anayasa'yı çiğnemekten vazgeçmesi lazım."
"Eğer bir başkanlık sistemi isteniyorsa bunun yolu bellidir." diyen Erhan Usta, şöyle dedi:
"MHP'nin sivil bir yasa yapma konusundaki tutumu da bellidir. Bugüne kadar anlaşılan 60 madde var, bu son dönemde çalışılan 7 madde üzerinde de aşağı yukarı anlaşıldı aslında, elimizde epeyce şey var. Bunları getirirsin, diğer taraftan da başkanlık sistemi ile ilgili bir şey varsa bunu da Meclise getir. Mecliste oylanır, 367 bulunursa direkt yasallaşır. 330'un biraz üzerinde, 367'nin altında olursa o zaman halka sorulur. Biz de halk ne derse halkın söylediği her şeye boynumuz kıldan ince. Esas üzerinde durulması gereken şey, bu Anayasa'nın çiğnenmesinden vazgeçilsin. Türkiye rejim tartışmalarıyla, sistem tartışmalarıyla vakit kaybetmesin. Bu tartışmaların herkese birçok bedeli var. Herkes sorumluluktan kaçmasın. 'İşte biz bunları çok çok iyi yapacaktık ama sistem müsait değil' diye bir şeye de kimse sığınmasın. Getirin Mecliste bakılır, hür iradesiyle milletvekilleri oyunu kullanacaktır, ondan sonra sonuç ne olursa olsun herkes katlanacaktır."
- Böke'nin MHP ile ilgili sözleri
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin MHP ile ilgili sözlerine de cevap veren Usta, şöyle konuştu:
"Çok çirkin açıklamalar bunlar, yakışmıyor. Herkesin sicilinde biraz bozukluk olabilir ama MHP ve MHP Genel Başkanının sicilinde hiçbir bozukluk yok. Bizim tavrımız, görüşlerimiz çok net. Biz hiç zikzak yapmayız. Biz başından itibaren parlamenter sistemden yana olduğumuzu ifade ediyoruz. Dolayısıyla burada endişeye mal verecek bir durum yoktur. MHP'nin tavrı parlamenter sistemden yanadır. Onun aksayan yanları varsa onların giderilmesi lazım. Elbette aksayan yanları olabilir, bizim de eleştirdiğimiz yanları da vardır, onlar güçlendirilir. Aslında birçok şey sistemden ziyade uygulama meselesi. Yani parlamenter sistemi çok kötü uygulayabilirsiniz veya çok başarılı uygularsınız, başkanlık sistemini çok kötü uygularsınız veya çok başarılı uygularsınız. Dünyada bunun hepsinin örnekleri var."