GAÜN'de teknoloji fikri bulunan gençler projelerini tanıttı

28 Aralık 2015 Pazartesi

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN), TARGET Teknoloji Transfer Ofisi ve Gaziantep Teknopark tarafından düzenlenen ARGETİ (Araştırma-Geliştirme-Ticarileştirme) 2016 Proje Pazarı törenle açıldı.

GAÜN Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen proje pazarında 175 projenin tanıtımı yapıldı.

ARGETİ Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri içerisinde insan kaynağına sahip ülkelerinden biri olduğunu belirtti.

Her yıl 1 milyon kişinin üniversiteden mezun olduğunu belirten Bayram, bu sayının yüzde 10'undan fikir üretmesi halinde, yıllık 100 bin projenin hayata geçirilebileceğini vurguladı.

Günümüzde her firmanın en değer verdiği departmanın Ar-Ge olduğunu dile getiren Bayram, "Bu Argeti pazarı firmaların Ar-Ge departmanlarına da büyük bir potansiyeli sağlayabilecek projeleri içermektedir. Ar-Ge'de geleceğin sanayicilerin kendi öğrencilerimizin içerisinde çıkmasını istiyoruz. Bu bağlamda eğitim sistemimizi motife ediyoruz. Bu projelerle, alaylı sanayici modülünden, mektepli sanayici modülüne doğru geçmek için uğraş veriyoruz" dedi. 

AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Nejat Koçer de ülkenin ve sanayinin gelişebilmesinin bu tür projeler mümkün olabileceğini ifade etti.

Bugün fikre ve projelere hürmetin daha fazla olduğunu belirten Koçer, destek ve kredilerle bu fikirlerin hayata geçirildiği bir dönem içerisinde olunduğunu söyledi.

Hükümetin 2016 eylem planı içerisinde Ar-Ge ve inovasyon ülkenin bütçesinin ve yönetiminin merkezine yerleştirildiğini aktaran Koçer, şöyle konuştu:

"Ben eylem planı içerisinde bunu okuduğum zaman Gaziantep'in hedeflerini ve ufkunu gördüm. Şehrin sanayisinin yapmış olduğu her şeyin merkezine Ar-Ge'nin, İnovasyonun ve markalaşmanın olduğunu görmek ve bu sürecin devam etmesini sağlayan bu tür etkinlikler olması bizim için gurur verici. Bu anlamda bu proje çok önemli. TUBİTAK'ın bütçesine 500 milyon TL'lik Ar-Ge kaynağı var. Anadolu bunu yeni yeni kullanmaya başladı."

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu da Ar-Ge'sini yapmayan hiçbir ülkenin artık ne sanayide ne de başka sektörlerde varlığını sürdüremeyeceğini kaydetti.

 Gaziantep genç bir nüfusa sahip olmasını değerli olduğuna vurgu yapan Konukoğlu, şunları kaydetti.

"Gençlerin yaptığı çalışmalarI sanayiye dönüştürebilirsek inanılmaz bir ivme kazanabiliriz. Bugün Gaziantep olarak yaptığımız ihracat yıllık 6,5 milyar dolar. Yıllarca biriktirdiğimiz paraları Avrupa'da, Amerika'da ve Çin'de yapılan bir makineye veriyoruz. Bu bizi çok üzüyor. Gençlerin bulacakları buluşlarla her biriniz bir Bill Gates'e aday olabilirsiniz. Türkiye'den neden böyle bir şey çıkmasın. Çünkü üniversitelerimiz eski üniversiteler değil. Gaziantep Üniversitesi sanayiyle işbirliği yapan ender üniversitelerden biri. İnşallah buradan çok iyi fikirler çıkarak sanayileşecektir."

GAÜN Rektörü Prof. Dr Yavuz Coşkun da projeyle birlikte üretilen fikirleri hayata geçirmeyi, ticarileştirmeyi ve sonunda da bilgi yoğun teknoloji yoğun ürünler elde etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Koçer ve Konukoğlu ile diğer katılımcılar pazarı gezdi.