1. Uluslararası TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışması
KOCAELİ (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları (İHA) yarışması başladı.
GTÜ Kampüsü'nde "sabit kanat" ve "döner kanat" olmak üzere 2 kategoride düzenlenen yarışlarda, yerli ve yabancı 106 takım dereceye girebilmek için mücadele ediyor.
Yarışlar için özel hazırlanan 4 metre genişliğinde ve 35 metre uzunluğundaki pistte, yüksek çözünürlüğe sahip 20 kamera, İHA'ların gösterilerini kayıt altına alıyor.
Yarışlarda, İHA'ların en az iki sortide iki temel görevi gerçekleştirmesi gerekiyor. İlk görevde belirlenmiş direklerin arasından ve etrafından dolaşarak belirli bir rotanın tamamlanması isteniyor. İkinci görev için ise belirli hedeflere en çok dört adet kübik yükler bırakılması gerekiyor. Görevin tamamlanma süresi, bırakılan ağırlıklar, başarıyla geçilen direkler gibi kriterler göz önüne alınarak önceden belirlenmiş formüllerle puanlandırma ve sıralama gerçekleştiriliyor.
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, yaptığı açıklamada, Türkiye'de uluslararası alanda ilk defa düzenlenen İHA yarışmasına ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi.
Yarışların müthiş bir mühendislik festivaline sahne olduğunu dile getiren Görgün, "İHA'lar yapı itibarıyla birçok alt sistemleri içeriyor, birçok bilimi bir araya getiriyor. Bu anlamda üniversite öğrencilerinin ülkemizde çok kritik görevlerde kullanılan İHA'lar için çözümler üretiyor olması bizim için gurur verici. Burada, hep beraber bunların sonuçlarını gözlemleyeceğiz." dedi.
Görgün, yarışmanın döner ve sabit kanat olmak üzere 2 kategoride gerçekleştirildiğini belirterek her iki kategorideki takımlar için de görev ve değerlendirme kriterlerinin aynı olacağını, her kategori için ayrı sıralama ve ödüllendirme yapılacağını belirtti.
GTÜ öğrencilerinin de İHA projeleri üzerinde çalışmalar yaptığına dikkati çeken Görgün, sözlerini şöyle tamamladı:
"GTÜ olarak özellikle bu alanda yatırım yapıyor, öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi teşvik ediyoruz. İHA Kulübü'nü kurarak bu alanda çalışan öğrenci topluluğu oluşturduk. Elektronik, bilgisayar, malzeme, makine mühendisliği öğrencilerimiz bu kulüpte bir araya geldi. Yaklaşık 2 yıldır sinerjik bir çalışma yürütülüyor. İlk ürünlerini geçen sene ürettiler. Bu sene de bu ürünlerini geliştirerek yarışmaya katıldılar ve iddialı ekipler arasında yer alıyorlar."
Yarışlar, 16 Ekim'de düzenlenecek kapanış töreniyle sona erecek.