TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:
TRABZON (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Allah'ın izniyle bu toprakları, bu insanlığın yüz karası olan hainlere dar edeceğimizi, altını çizerek ifade etmek istiyorum." dedi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB öncülüğünde Trabzon'daki bir otelde organize edilen, "Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum"da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini belirterek, "Dün yine teröre şehit verdik. Şehit düşen güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Onların inşallah cennetlik müjdesi var, Allah inşallah onlara da bu cenneti nasip eder." diye konuştu.
"Allah'ın izniyle bu toprakları, bu insanlığın yüz karası olan hainlere dar edeceğimizi, altını çizerek ifade etmek istiyorum." sözlerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyası olarak gerek iç, gerek dış tüm terörün tamamının karşısındayız, devletimizin yanındayız." dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin girişimcilik alanındaki en büyük etkinliği olan G3 Forum'un önemli olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de girişimciliği 15 yıldır her platformda dile getiren kişi olmanın gururunu yaşadığını söyledi.
Girişimciliği Anadolu'ya yaymak için yoğun bir çaba içinde olduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu çalışmalar kapsamında 81 ilde örgütlü olan ve yaklaşık 8 bin üyesi bulunan Kadın Girişimciler Kurulu ile Genç Girişimci Kurulunu kurduklarını anlattı.
Hisarcıklıoğlu, İstanbul'u dünyada ve bölgede girişimciliğin merkezi haline getirmek istediklerini dile getirerek, "Bunun için de Trabzon'da G3'ü yapıyoruz. Sayın Başbakanımıza, Sayın bakanlarımıza geçen hafta birlikte yaptığımız toplantı sırasında bu fikri açtım, sonuna kadar desteklerini ifade ettiler." diye konuştu.
Birey ve ülke olarak zenginleşmenin, insanlara faydalı olmanın yolunun girişimcilikten geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun başka yolu olmadığını sözlerine ekledi.
Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinde etkili olan ülkelerin geçmişteki durumları ile şimdiki durumlarını çeşitli örneklerle katılımcılara anlatarak, bu ülkelerin bugün bulundukları noktaya girişimcileri sayesinde ulaştığını söyledi.
Dünyada artık küresel rekabette, girişimciliğin merkezi olan ülkelerin öne çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Girişimciliğin patronu olan ülkeler, dünya arenasında bu işin bir numarası oluyor. Bugün dünyadaki teknolojinin üretildiği en büyük saha Silikon Vadisi. Burada iş yapan girişimcilerin yüzde 52'si ABD dışında doğmuş. Yani fikri, projesi olan nereye gidiyor? Silikon Vadisi'ne gidiyor malını pazarlamak için. Bunun merkezi haline gelirseniz o zaman küresel gücünüzü korursunuz. ABD'nin bugün küresel güç olmaya devam ettiği en önemli nedenlerinden birisi bu."
- "Allah'ımıza binlerce şükür ki bize müthiş bir girişimci ruhu vermiş..."
Hisarcıklıoğlu, işsizliğin çözümünün girişimcilikte olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye'de 1,5 milyon işletme var. Bu işletmelerde toplam 15 milyon çalışan var yani her bir işletme ortalama 10 kişiyi istihdam ediyor. Türkiye'nin her yıl istihdama katılan nüfusu 900 bin kişi. 900 bin kişiye yarın iş nasıl vereceğiz? Kim verecek bunlara işi? Yeni girişimciler. Yeni girişimci çıkartamazsak bu ülkede mutsuz bir çok insan, bu mutsuzlukla beraber birçok problemi de beraberinde getirecek. Japonya ile mukayese ediyorum ben Türkiye'mizi, Japonya'daki her 100 kişiden 5 girişimci var. Türkiye'de oran yüzde 2. Japonya zenginliğine gelebilmek için Türkiye'nin 2 milyon daha yeni girişimciye ihtiyacı var. Hem işsizlik meselesini çözmek için hem bireysel zenginliği artırmak için hem ülkenin daha zengin olabilmesi için."
Hayal kuran, hedefi olan, çalışan, risk alan ve kaybetmekten korkmayanların başarılı olacağına inandığını belirten Hisarcıklıoğlu, tembellik yapmadan çalışmak gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türk insanının girişimci olduğunu ifade ederek, "Allah bize doğalgaz, petrol vermedi diye şikayet ediyoruz. Soruyorum size, doğalgazı, petrolü olan ülkelerin hangi insanı zengin ve mutlu? Bizimki gibi girişimcisi olan ülkeler mutlu. Allah'ımıza binlerce şükür ki bize müthiş bir girişimci ruhu vermiş ki o girişimcilerle 150 milyar dolar ihracat yapıyoruz. O girişimciler AB'ye, ABD'ye yapıyor ihracatın yüzde 55'ini. Bu ihracatı kim yapıyor diye bakıyoruz, özellikle yüzde 60'ını küçük ve orta boy işletmeler yapıyor. Eğer bizde cesaret olmasa Orta Asya'dan gelip bize ait olmayan bu toprakları bin yıldır vatan haline nasıl getirirdik? Atalarımızda o cesaret olmasa bin yıl önce kalk gel sen bu toprakları anavatan haline getir. Allah hepsinden razı olsun. Bu kapsamda özellikle çok daha cesur olmamız lazım."
Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un, "Arkadan gelenler, yolda uyuyanları ezer. Duranlar için hayat hakkı yoktur." ve Montaigne'nin "Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez." sözlerini katılımcılara anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Kazananlar her zaman kaybetmekten korkmayanlar arasından çıkmıştır. Umutsuzluğa düşmeyeceksiniz. Umutsuzluk bizim inancımızda yasak. Umutsuzluk yakışmıyor bize, geleceğe hep umutla bakacaksınız." dedi.
- "Devir, eski köye yeni adet getirenlerin devridir"
Hisarcıklıoğlu, bu devrin, başkasının yaptığı işin aynısını yapanın değil, yeni icat çıkartanların, eski köye yeni adet getirenlerin devri olduğunu söyledi.
"Ben ülkemin geleceğinden umutluyum." ifadesini kullanan Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Niye umutluyum? Biz dil bilmeyen, okul tahsili olmayan, bir fabrikada ustabaşıların kurduğu sanayiden bugün dünyanın en büyük 18'inci büyük ekonomisi haline geldik. Türkiye'deki girişimcilerin köküne bakın sermayeleri sıfır, eğitimleri yok, dilleri yok. Şimdi sizinki gibi bir gençlik geliyor ki arkadan dil desen var, bilgisayar desen var... Sizlerle beraber yolumuzun açık olduğuna inanıyorum. Şimdiki hedefimiz ise ülkemizi 18'incilikten dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmek. Bize 10'unculuk yeter mi? 10'uncu olursanız yine emir almaya devam edersiniz haberin olsun. Bizim atalarımız ne yapmış? Kıtalara hükmetmişler. Bize ne yakışır? Bunu yapmak, başarmak yakışır."
- "Son gücüme kadar bu tür ortamlarda bulunmaya devam edeceğim"
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişime ve girişimcilere önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Herkesin gündeminin çok yoğun olduğunu belirten Sabancı, "Genelde bu günlerde gündem üzücü haberlerle dolu ama bugün buraya geldiğimde tekrar anladım ki ben son gücüme kadar bu tür ortamlarda bulunmaya devam edeceğim çünkü bizim birbirimize moral vermemiz gerekiyor." diye konuştu.
Sabancı, G3'ü Anadolu'ya yayarak girişimcilerin ayağına gitmeyi amaçladıklarını anlatarak, foruma katılanlara ve destekleyenlere teşekkür etti.
"Dış dünyaya baktığın zaman bir Türkiye anlatıyorlar, bir de bizim dün yaşadığımız var." ifadesini kullanan Sabancı, şunları kaydetti:
"Eğer iki tane Türkiye yoksa biri yanlış. Dün katıldığım Startup İstanbul konferansına 4 bin kişi geldi. Ben konuşma yaparken 2 bin kişi vardı, bunların bini Türk değildi. 100 yatırımcı var, bunların içinden 63'ü Türk değil. Demek ki bizde esasında hammaddenin çok önemli bölümleri var. Sadece biz biraz daha birlikte olacağız ve bu işleri daha organize bir şekilde yapacağız."
Sabancı, 2018'de Dünya Girişimcilik Konferansı yapacaklarını vurgulayarak, "2,5 milyon avro harcayacağız. Bir yarışmaya girdik ve yarışmadan birinci çıktık. Bu da gurur verici bir şey." dedi.
Katılımcılara, girişimcilik için neye ihtiyaç var sorusunu yönelten Sabancı, "Dün konuşmam sırasındaki katılımcıların rakamları şunu gösteriyor ki esasında yatırımcı demokrasi istiyor, bir düzen istiyor. Biz ne yaptık 2,5 ay evvel, biz de darbeye, darbe yapmadık mı? Demek ki biz böyleyse doğru yerde oturuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ve diğer ilgililer katıldı.