Savunma ve havacılıkta yabancı yatırımcıya davet
ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Türkiye'ye güvenen hiç kaybetmedi, tam aksine kazandı. Savunma ve havacılık alanındaki önemli firmaları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyorum." dedi.
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi tarafından düzenlenen Ankara Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri başladı.
Alpay, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin havacılık ve uzay alanında dünyada önemli bir oyuncu haline geldiğini söyledi. Bu alanlardaki çalışmalardan örnekler veren Alpay, milli muharip uçağını 2023 yılında semalarda, 2030'dan itibaren de Hava Kuvvetlerinin envanterinde görmeyi arzuladıklarını ifade etti.
İktidara geldiklerinde savunma sanayisinde yerlilik oranı yüzde 7 civarında iken bu oranın bugün yüzde 60'ların üzerine çıktığını dile getiren Alpay, "Savunma sanayisi alanında yerlilik oranını yüzde 80'lerin üzerine çıkarmak istiyoruz." diye konuştu.
Silahlı kuvvetlerin dünyada gelişen hiçbir teknolojiden yoksun kalmaması için ciddi gayret içerisinde olduklarını vurgulayan Alpay, "Silahlı kuvvetlerimizin ülke savunmasında en ileri teknoloji ve teçhizatları kullanmasını sağlayacağız bu konuda kararlıyız." ifadelerini kullandı.
Yabancı yatırımcılara Türkiye'ye yatırım yapmaları çağrısında da bulunan Alpay, şunları kaydetti:
"Türkiye'ye güvenen hiç kaybetmedi, tam aksine kazandı. Savunma ve havacılık alanındaki önemli firmaları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyorum.
15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye üzerinde bazı hesaplar yaptılar, notlarımızı düşürdüler. Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye'ye güven azalmadı, azalmayacak. Türkiye, ekonomisi ve cesaretiyle 15 Temmuz'dan daha güçlüdür."
- "Ekonomik gelişmenin lokomotifi"
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de savunma sanayisinin ekonomik gelişmede lokomotif rol oynadığını söyledi.
Savunma sanayisinin ihracatının her geçen gün arttığına işaret eden Özdebir, Ankara özelinde de savunma sanayisinde takdir edilecek gelişmelere imza atıldığını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin pek çok ihtiyacının yerli sanayi tarafından karşılandığını belirtti.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ihracat, üretimde herhangi bir kesinti yaşamadıklarını, tüm taahhütlerini "tık tıkır" yerine getirdiklerini ifade etti.
Şirket olarak dışarıya yönlendirebilecekleri işlerin yüzde 46'sını yan sanayi ile paylaştıkları bilgisini veren Dörtkaşlı, 2020'de bu oranı yüzde 70'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da etkinlik kapsamında KOBİ'lerin büyük firmalarla işbirliği yapmasının olanaklarının oluşturulduğunu, böylece ülke kalkınmasına katkıda bulunduklarını söyledi.
Etkinlikte, havacılık, askeri ve sivil, havacılık ve uzay alanlarında çalışan ana sanayi ve KOBİ firmalarının yeni pazarlar bulması ve iş fırsatları yaratması amaçlanıyor.