Girişimciler Startup İstanbul’da buluştu

10 Ekim 2016 Pazartesi

İSTANBUL (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İstanbul sadece büyük şirketlerin değil, Asya, Avrupa ve Afrika’dan startupların da merkezi olarak konumlanabilir. Startup Istanbul, İstanbul’u küresel bir girişimcilik merkezi yapmanın ilk adımıdır." dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Etohum işbirliğiyle gerçekleştirilen Startup İstanbul Konferansı’nın final günü açılış konuşmasında, girişimci dostu politika oluşturulması konusunda ulusal seviyede kamu sektörüyle yakından çalıştıklarını söyledi.

TOBB Girişimci Kurulları’yla yerel seviyede, 81 şehirde bölgelerin ekosistemlerini güçlendirmek için çalıştıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin iş geliştirme ve teknoloji transfer merkeziyle de hem öğrencileri hem de akademik personelin kendi şirketlerini kurmasına yardımcı olduklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Startup İstanbul’un 2012’den beri dördüncü kere düzenlendiğini hatırlatarak, “Startup İstanbul’un bölgesinin lider startup organizasyonu haline evrilmesini ve dünyanın her köşesinden binlerce başvuru almasını yakından takip ediyorum. Aynı zamanda bugün bizimle çalışan girişimcileri de tebrik ederim. Yoğun bir eleme sürecinden sonra burada olmayı hak ettiniz. Birçoğunuz fikirlerinizi doğrulamak, yatırımcılara sunmak ve ağlarınızı genişletmek için çok uzaklardan buraya geldiniz. Şimdi, burada güçlü bir şey yaratarak alışkanlıklarımızı bozmaya, düşüncelerimizi ve nihayetinde yaşam tarzımızı değiştirmeye hazırsınız.” diye konuştu.

Konferans katılımcılarının yüzde 80'inin yabancı ülkelerden geldiğini ve hayatlarında ilk defa İstanbul’u ziyaret ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun konferansın başarısında büyük bir faktör olduğunu dile getirdi.

İstanbul’un birçok çok uluslu şirketin bölgesel merkezine ev sahipliği yaptığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Çok uluslu şirketler, birden çok ülkedeki operasyonlarını buradan yürütüyorlar. İstanbul, dünyanın en büyük 18. ekonomisinin iş merkezidir. Toplam yabancı ticaret hacmi 350 milyar dolara ulaşmış bulunmaktadır. Doğrudan dış yatırım hissesi 170 milyar dolara ulaştı.

İkinci olarak, İstanbul’un coğrafi pozisyonu ideal. Uçakla üç saatten az bir sürede Avrupa’nın her köşesine ve Asya’da birçok merkeze ulaşmak mümkün.

Üçüncü olarak, şehir yabancı sakinlerine yüksek yaşama standartları sağlıyor. İstanbul, herkesin kendini evinde hissettirecek bir şeyler bulabileceği çok kültürlü bir şehir.

Yüksek kaliteli araştırma üniversiteleri, etkin çalışan iş geliştirme merkezlerine ek olarak yüksek oranda hücresel iletişim ve internet hizmetleri sayesinde İstanbul dünyanın her yerinden gelecek girişimcilerin startuplarını başlatmak ve geliştirmek için fırsatlarla dolu.

İstanbul sadece büyük şirketlerin değil, Asya, Avrupa ve Afrika’dan startupların da merkezi olarak konumlanabilir. Startup İstanbul, İstanbul’u küresel bir girişimcilik merkezi yapmanın ilk adımıdır. Biz, sizleri ileriye gitmek konusunda desteklemekte kararlıyız. Çünkü girişimcilik ne bilim, ne de sanattır. Girişimcilik pratik gerektirir."


- Kimler katıldı


Dünyanın önde gelen yatırım şirketleri Abraaj Capital, 500Startups, Andreessen Horowitz, YCombinator, Lumia Capital, Wamda Capital, Rubicon Capital yöneticilerinin katıldığı konferansa, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Doğan Online Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ile Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da birer konuşma yaptı.

Katılımcılarla buluşacak girişimcilik ekosisteminin diğer önemli isimleri ise şöyle:

Hubspot’tan Sam Mallikarjunan, yazar Elmira Bayrasli, Tjump’tan Ozan Sonmez, Couchsurfing.com Üst Yönetisici (CEO) Casey Fenton, Executive Joy’dan R. Michael Anderson, Rubicon VC’den Andrew Romans, IBM Cloud Başkan Yardımcısı Maged Wassim, The Lean Brand kitabının yazarı Jeremiah Gardner, Test my Pitch’ten Bill Kenney, Y Combinator’dan Adora Cheung, Andreessen Horowitz ortaklarından Matt Spence, 500 Startups girişim ortaklarından Arjun Arora, “Startup Rising” kitabının yazarı Christopher Schroeder.