Gazze'deki "El Sanatları Merkezi" abluka mağduru
GAZZE (AA) - Gazze'de Filistin kültürel mirasının tanıtıldığı merkez, abluka nedeniyle ilgilileri tarafından ziyaret edilemiyor.
İsrail'in 9 yıldır uyguladığı ablukadan önce yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçisi bulunan Gazze El Sanatları Merkezi geleneksel ürünlerin yapımıyla geçimini sağlayan ailelerin de ekmek kapısı olmaktan çıkmış durumda.
Merkezin, bakır, nakış, kilim ve ahşap oymacılık ürünlerinin ayrı ayrı yer aldığı 4 odadan oluştuğunu söyleyen Müdür Nihad Şegelih, "Önceden yoğun bir ziyaretçi akını vardı. Ancak ablukadan sonra bu ziyaretler yok denecek kadar azaldı" dedi.
Merkezin 1998 yılında Filistin el sanatlarını, tarihini ve kültürünü korumak amacıyla kurulduğunu ifade eden Şegelih, ziyaretçi sayısını etkileyen zor ekonomik ve yaşam koşullarına rağmen merkezi ve Filistin kimliğini ayakta tutmaya çalıştıklarını söyledi.
Bakır işlemelerin bulunduğu odada çalışan 60 yaşındaki Cuma Zeim de ziyaretçilerin önceden kapının önünde sıra beklediğini ancak Gazze'deki zor hayat şartları, İsrail saldırıları ve Filistinli grupların anlaşmazlıkları nedeniyle merkezin uğrak bir yer olmaktan çıktığını belirtti.
İsrail, Hamas'ın 2006 yılındaki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze'ye abluka uygulamaya başlamış, gıda ve inşaat malzemeleri girişine kısıtlama getirmişti. İsrail'in, Gazze'ye yönelik ablukası uluslararası tepkilere rağmen 9 yıldır aralıksız devam ediyor.