"Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali" başladı

07 Ekim 2016 Cuma

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, gerçekleştirilen kültür sanat etkinliklerinin yoğunlaştığını belirterek, "Bugün, Sultanbeyli'de kitap festivali var. Yarın Üsküdar'da Sahaflar Festivali açılıyor. Bu akşam Esenler'de kültür sanat günleri başlıyor. İstanbul'un bütün ilçelerinde, kültür sanat faaliyetleri, yerel yönetimlerimizin, belediyelerimizin desteğiyle hız kazanmış, bereketlenmiş durumda." dedi.

Taksim Meydanı'nda kurulan festivalin açılışına katılan Avcı, 11 yıldır istikrarlı bir şekilde festivali sürdürdüğü için Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a teşekkür ederek, "Bu festival 11 yıldır sürüyor ama gittikçe çoğalarak, bereketlenerek sürüyor. Bunun hemen arkasında Tasarım ve Sahaflar festivalleri var. Dolayısıyla yaklaşık iki ay boyunca, Beyoğlu, sanatla ve kültürle şenleniyor, şenlenecek. Çok teşekkür ediyorum. Yerel yönetimlerin sanata ve kültüre bu katkıları, gerçekten bizim için ufuk açıcı oluyor." diye konuştu.

Bakan Avcı, Türkiye'nin 15 yıldır AK Parti iktidarıyla sessiz bir devrim yaşadığını dile getirerek, şunları aktardı:

"Bu sessiz devrim, aslında yerelden başlayan bir devrim. 25 yıl öncesine kadar uzanıyor. Yaklaşık 22 yıl önce Cumhurbaşkanımızın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu günden başlayarak, İstanbul bütün ilçeleriyle, kültür ve sanatla iç içe günler yaşadı. Yaşıyor. Bugün, Sultanbeyli'de Kitap Festivali var. Yarın Üsküdar'da Sahaflar Festivali açılıyor. Bu akşam Esenler'de kültür sanat günleri başlıyor. İstanbul'un bütün ilçelerinde, kültür sanat faaliyetleri, yerel yönetimlerimizin, belediyelerimizin desteğiyle hız kazanmış, bereketlenmiş durumda. Beyoğlu bunların hepsine öncülük etti, ediyor."

- "Gerçekten bu, sessiz bir devrim"

Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra 1953'te dünyayı gezen turist sayısının 22 milyon olduğunu belirten Avcı, 1950'li yılların sonunda 40 milyon, 60'larda ise bu sayının 50 milyon olduğunu söyledi.

Bakan Nabi Avcı, 2014 rakamlarına göre Türkiye'nin 40 milyon turisti ağırladığının altını çizerek, "Dolayısıyla, 1953'te bütün dünyadaki turist sayısının, neredeyse iki katını, Türkiye dünyanın altıncı büyük turizm destinasyonu olarak sağlıyor. Bu gerçekten küçümsenmeyecek bir rakam. Gerçekten bu, sessiz bir devrim" değerlendirmesinde bulundu.

Geleneksel el sanatlarının alıcısı olduğunu ifade eden Avcı, "Biz bunları bugünün tanıtım imkanlarıyla ne kadar iyi tanıtabilirsek ve bunların orjinalitelerini ve otantik kimliklerini zedelemeden, bunları geleceğe taşıyabilirsek, tabii değişim olacak ve tabii bunların üzerine yeni ürünler geliştirilecek. Bir yandan bunlar geliştirilirken, bir yandan da otantik kimliklerini muhafaza etmemizde yarar var. Bu tür festivaller, bu otantik yapıları korumalarına da vesile oluyor." dedi.

Bakan Avcı, açılışın ardından festivale katılan tüm sanatçıların stantlarını gezerek, eserlerle ilgili bilgi aldı.

- Kıyıklık: "Sanatlarımızın yürümesi, sanatkarımızın hayatını devam ettirmesi lazım"

Açılışta konuşan AK Parti Milletvekili Feyzullah Kıyıklık da yaşamının 22 yılının Beyoğlu'nda İstiklal'de geçtiğini anlatarak, "Sanatlarımızın yürümesi, sanatkarımızın hayatını devam ettirmesi lazım. Bir de geçmişle bağımızı koparmamamız lazım. Çünkü köksüz hiçbir şey yaşamaz. Aslında modern hayata da geçmişin güzellileri daha çok şey katacak. Buna inanıyorum." şeklinde konuştu.

Beyoğlu'nun kendisine geçmişi hatırlattığını aktaran Kıyıklık, "Belki de 15 Temmuz'da başımıza gelen sıkıntıların içinden çıkmanın yolu da, kapanmak yerine açılmak olmalı diye düşünüyorum. Bu bir açılımdır ve bu açılımı yapan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

- Demircan: "Beyoğlu'nun kültürü, sanatı, alanları, disiplinleri itibarıyla bunları yapmak bizim görevimiz"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise Beyoğlu'nda 11 yıldır devam eden festivale bu yıl, 29 ilden 76 el sanatları sanatçısının katıldığını söyledi.

Makine ürününün ortaya çıkmasıyla el sanatları ürünlerinin yaşadığı sıkıntılara işaret eden Demircan, "Kültür Bakanlığımızla Türkiye'nin dört bir tarafında, gerçekten bu işi zorla, aşkla yapan geleneksel el sanatçılarımızı, kültürümüzü yaşatmak, onları Taksim Meydanı'na getirmek, turizmle ilgilenenlerle, tasarımcılarla buluşturmak, şehrin merkezinde onlara bu ilişkileri kurdurtarak, Gaziantep'te Yozgat'ta onları bulmasına yardımcı olabilmek, aslında bir workshop gibi, network oluşturmak maksadıyla buna başladık. Beyoğlu'na da yakışıyor. Beyoğlu'nun kültürü, sanatı, alanları, disiplinleri itibariyle bunları yapmak bizim görevimiz." değerlendirmesinde bulundu.

Demircan, peş peşe 6 festivalin Beyoğlu'nda gerçekleştirileceğine vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:

"Beyoğlu zaten kendisi antika. Kendisi, mimari özellikleriyle bir el sanatı. Binalarımız taş işçiliği yapan ustalarımızın eseri. Dolayısıyla sinema, tiyatro, kültür, geleneksel el sanatı, bütün bunlar Beyoğlu'nun gerçek misyonu. Bunu yaşamak ve yaşatmak da bizlerin vazifesi. Son dönemlerde bu festival bize aynı zamanda ayrı bir renk, ayrı bir heyecan kattı. Çünkü, 'Beyoğlu'nda mekanlar kapanıyor mu? Acaba burada hareket azaldı mı' şeklinde konuşmalar vardı. Bu konuşmalar gerçek miydi? Bana göre kısmen haklı ama çok da gerçek değil."

Açılış öncesi, Tünel Meydan'da toplanan nostaljik faytonlardaki el sanatları ustaları, İstiklal Caddesi üzerinden kortejle Taksim Meydanı'ndaki festival alanına geldi.

Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen festival kapsamında, müzik dinletileri ve söyleşiler de yapılacak.

Festival, 16 Ekim'de sona erecek.