"Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesi"nin lansmanı yapıldı
KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesince (KOÜ) yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesi"nin lansmanı gerçekleştirildi.
Temmuz ayında başlayan 1 yıl süreli projenin İzmit ilçesinde bir otelde düzenlenen lansmanına, Kocaeli Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Kocaeli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, iş adamları ve öğrenciler katıldı.
KOÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Koç, burada yaptığı sunumda, kalkınma hızını ve refah sorununu düşüren kayıtdışı istihdamın gelişmekte olan ülkelerin en önemli problemlerinden biri olduğunu söyledi.
Dünyada kayıtdışı istihdam durumuna bakıldığında gelişmiş ülkelerin bu sorunu çözdüğünün görüldüğünü dile getiren Koç, "Son açıklanan rakamlara göre Türkiye'de kayıtdışı istihdam oranı yüzde 34. Bu oran 10 sene öncesine göre ciddi anlamda düştü." diye konuştu.
Koç, hazırladıkları projenin toplam 186 bin avroluk bütçesinin 166 bin avroluk kısmının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonlarından karşılandığını anlatarak, Kocaeli'nin 90 bine yakın üniversite öğrencisine ev sahipliği yapmasının projenin önemini arttırdığını kaydetti.
- "Nobelli iktisatçı Kocaeli'ye gelecek"
Kocaeli'nin diğer illere göre daha pahalı olması nedeniyle buraya gelen öğrencilerin önemli kısmının çalışmak zorunda kaldığını vurgulayan Koç, "Çalışan öğrenciler de bazıları yanlış bilgiler, bazıları da önlerine konulan engellerden dolayı kayıtlı çalışmak istemiyorlar. Bu projenin amacı bu problemi tüm yönleriyle ortaya çıkararak bir çözüm yolu üretilmesini planlamayı amaçlıyor. Emek piyasasına yeni katılacak veya halihazırda katılmış olan gençlerin bilinçlendirilmesine yönelik bir çalışmadır bu." ifadelerini kullandı.
Koç, 1 Temmuz'da başlayan ve 1 yıl süreli proje kapsamındaki hedeflerine ilişkin şöyle konuştu:
"Kocaeli Üniversitesinde mevcut durum analizi yapacağız, bu çerçevede 8 bin öğrenciye çalışma durumlarıyla ilgili bir anket uygulayacağız. Önümüzdeki ay bu çalışmayı bitirmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında 30 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında Avrupa İktisat Konusundaki Ekonomik Tartışmalar isminde uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğiz. Dünyada sadece bu alanla ilgilenen akademisyenlere 65 bin mail atıldı. 200 bildiriyi kabul etmeyi düşünüyoruz. Sempozyum onur konuğumuz 2010 yılında Nobel Ekonomi Ödülü alan Christopher Pissarides olacak. Kendisi sempozyum tarihinde Kocaeli'de olabileceğini ifade etti. Nobelli bir iktisatçının Türkiye'ye gelmesini çok önemsiyoruz. Tüm çalışmalarımız sonucunda mevzuat değişikliğiyle ilgili bir önerimiz olacak, temel hedefimiz bu."
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) eş başvuru sahibi olduğu proje kapsamında 1 yıl boyunca kayıtlı istihdamın teşvikine yönelik faaliyetler yürütülecek. Projenin toplam 186 bin avroluk bütçesinin 166 bin avroluk kısmı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonlarından karşılanırken, 20 bin avroluk bölümü de Kocaeli Üniversitesince finanse edilecek.