Otokar'ın 20 bininci "Sultan"ı banttan indi
SAKARYA (AA) - Türkiye'de üretilen Otokar'ın otobüs markası "Sultan"ın 20 bininci aracı, törenle üretim bandından indirildi.
İlki 2002 yılında üretilen Sultan, modern toplu taşımaya uygun olarak 7 metreden 19 metreye kadar farklı uzunluklarda üretiliyor. Tasarım ve teknik özellikleriyle Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de beğenilen Sultan'ın 20 bininci üretim törenine Otokar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil İbrahim Ünver, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar Genel Müdür Yardımcıları, Otokar yöneticileri ile çalışanları katıldı.
Görgüç, Otokar'ın Sakarya fabrikasında gerçekleştirilen törendeki konuşmasında, Otokar'ın çok büyük bir sanayi kuruluşu olduğunu belirterek, hem askeri hem de ticari araçlarda büyük bir alana yayıldıklarını söyledi.
Çalışmalarında daima en iyiyi hedeflediklerini, bunun için sürekli çalıştıklarını ifade eden Görgüç, "Daha iyisini, daha doğrusunu yapmak için çaba sarf ediyoruz. Otokar'ın tarihçesine bakarsak 1963 yılında kurulmuş ama Otokar ilk önce küçük otobüsü yapan şirket. 1967'lerde yaptığımız bir ürünümüz var. Yani Avrupa'da ve Türkiye'de ilk küçük otobüsü yapan Otokar. 2000'li yılların da başında bu ürüne tekrar dönmek için plan yaptık ve 'eski başarılı 120'ye 6 ürününü tekrar ortaya çıkaralım' dedik. Bu, uzun bir çaba oldu. O tarihlerde güçlü rakiplerin olduğu pazara yepyeni bir ürünle çıkmak kolay değildi. Çok derin bir pazar araştırması, detaylı bir mühendislik çalışması yaptık. Otobüsçülerle bayilerimizle konuştuk. Ne mutlu ki bu çabalarımız gayet iyi sonuç verdi." diye konuştu.
Görgüç, 2000'li yılların başında devreye aldıkları "Sultan"ın 1 yıl içerisinde pazarda ikinci olduğuna işaret ederek, kullanıcıların araçtan memnun olduğunu, "Sultan"ın giderek Türkiye'nin yaygın ve beğenilen bir ürünü olduğunu kaydetti.
"Sultan"ın son 7 yıldır Türkiye'nin en çok tercih edilen küçük otobüsü olduğunu vurgulayan Görgüç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu da bizleri çok mutlu ediyor. 'Sultan', böyle bir ürün. Biz Sultan'ı devreye aldıktan sonra Sultan'ın başarısı Türkiye ile sınırlı kalmasın istedik ve ihracatına başladık. Bugün Sultan başta Avrupa olmak üzere tüm civar ülkelerde ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılan bir ürün. Türkiye'nin en çok ihraç edilen küçük otobüsü oldu. Bu arada, Sultan, Fransa'da da kendi sınıfında en çok tercih edilen küçük otobüs unvanına sahip. 40'a yakın ülkede hizmet veriyor ve her gün milyonlarca kişiyi taşıyor. Bugün, o yüzden çok önemli bir gün. Hayallerimizi gerçeğe dönüştüren, tekrar otobüs üretimine başladığımız 'Sultan'ın 20 bininci aracını üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ne güzel bir tesadüf, bu ürettiğimiz 20 bininci 'Sultan' ürünü aslında ihraç olacak bir ürün. 'Sultan'ı yurt dışında 'Navigo' adıyla satıyoruz ve bu 20 bininci ürün, Fransa'ya gidecek olan bir Navigo aracı. Araç, şimdi fabrikayı terk ettikten sonra Lion'daki fuara katılacak, orada Fransa'daki kullanıcısına teslim edilecek."
Görgüç, "Sultan"ın bu yüzden Otokar'ı geleceğe taşıyan en önemli araçlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu başarıda emeği geçen tüm Otokar çalışanlarına teşekkür etti.
Bu yıl devreye giren yeni körüklü otobüs hakkında da bilgiler veren Görgüç, "18 ve 18,75 metre ebatındaki yeni körüklü otobüsümüz, İzmir Büyükşehir Belediyesinde kullanılmaya başladı. Gayet başarılı değerlendirmeler alıyoruz. Bu şekilde de ürünlerimizi giderek çeşitlendirme, bir ürüne bağlı kalmama, pazar kısımlarında değişik ürünlerle en başarılı şekilde Otokarımızı temsil etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Pazardaki olumsuz gelişmelere rağmen bu yılın ilk 8 ayında Türkiye'de satılan her 4 otobüsten birinin Otokar markalı olduğunu aktaran Görgüç, tüm otobüs segmentinde başarılarını yeni otobüs ve pazar paylarıyla genişlettiklerini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Genel Müdür Görgüç ve Otokar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ünver, tüm işçiler adına gövde hattında çalışan fabrikanın en deneyimli işçisi Ahmet Gündüzgil'e plaket takdim etti.
Daha sonra, Otokar'ın 20 bininci otobüsü "Sultan", banttan indirilerek basın mensuplarına tanıtıldı.
Fabrika işçileri ile Ünver ve Görgüç, "Sultan"ın önünde fotoğraf çektirdikten sonra alana kurulan "başarıda imzam var" yazılı tahtaya imza attı.