Büyük İstanbul Otogarında yaşanan sorunlar
TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Büyük İstanbul Otogarının ne İstanbul'a ne Türkiye'ye yakıştığını belirterek, "Günde 500 bin lira gibi bir rakam girerken işletmeye, o işletme ne ortaklarına bir kuruş para veriyor ne de o işletmeyi temizliyor. Sadece ve sadece oranın parasını sömürüyor." dedi.
Şeker, düzenlediği basın toplantısında Büyük İstanbul Otogarında yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Temeli 1987 yılında atılan Büyük İstanbul Otogarının 1994 yılında işletmeye açıldığına işaret eden Şeker, konum itibariyle bu yapının Türkiye ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 3. büyük otogarı konumunda bulunduğunu bildirdi.
Yap-işlet-devret modeli ile yapılan otogarın 2019 yılında Büyükşehir Belediyesine devredileceğini vurgulayan Şeker, "Teslim edilmesine birkaç sene kalmasına rağmen kaçak durumunda bulunan ve hala tamamlanmamış birçok bölümü bulunan bu yapı ortaklarına çile çektirmeye devam ediyor." diye konuştu.
Şeker, günde 120 bine yakın yolcu yakınının giriş çıkış yaptığı otogarda bin 500 sefer gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Daha önce 300 olarak açıklanan dükkan sayısı 2024'e çıkarıldı, ancak bin 700 dükkan hala tamamlanmadı ve inşaat aşamasında duruyor. Otogarın alt katlarına insan girmeye korkuyor. Öyle bir güvenlik sorunu var ki otobüsle dahi geçerken insan ürperiyor. Bu rezilliktir. İstanbul'a dışarıdan gelen insanların ilk uğrak noktası olması sebebiyle de bu mekan hiçbir şekilde İstanbul'a yakışmamaktadır. 23 yıldır bu alan bir türlü tamamlanamadı. Bununla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ve TBMM'ye sorunları taşımamıza rağmen bu konuyla alakalı hala bir cevap alamadık."
Otogarda tekelleşmenin hakim olduğunu iddia eden Şeker, tek bir işletmenin otogarın yüzde 53'ünü elinde bulundurduğunu belirterek, söz konusu işletmenin ise birçok hukuksuz uygulamalarda bulunduğunu savundu.
Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş. adı altında faaliyet gösteren söz konusu şirketin otogardaki birçok yazıhaneyi de elinde bulundurduğunu öne süren Şeker, "Esnafın oluşturduğu yapı, resmen paralel bir otogar yapılanmasının eline geçmiş durumdadır. Diğer otobüs yazıhanesi sahipleri de ortağı bulunduğu bu yapının mağduru durumundadır. Günde 30 bin aracın girdiği otogarda UKOME kararı doğrultusunda ilk 25 dakikaya kadar ücret alınmaması gerekirken bu şirket tarafından giriş yapan her araçtan 10 lira tahsil edilmektedir. Söz konusu şirket, defalarca ceza ödemesine rağmen uygulamayı devam ettirmektedir." dedi.
İstanbul'a yapılması öngörülen cep otogarlarında burada mağdur durumda bulunan esnafın konuşlandırılması gerektiğine değinen Şeker, "İstanbul devasa bir şehir ve bu otogar ne Türkiye'ye ne de İstanbul'a yakışmıyor. Günde 500 bin lira gibi bir rakam girerken işletmeye o işletme ne ortaklarına bir kuruş para veriyor ne de o işletmeyi temizliyor. Sadece ve sadece oranın parasını sömürüyor." ifadesini kullandı.
Şeker, beraberinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erhan Aslaner'le basın toplantı salonuna girmek istemesi üzerine, basın toplantısını ziyaretçilerle yapamayacağına ilişkin karar gerekçe gösterilerek, TBMM'de görevli memurlar tarafından durduruldu. Yaşanan kısa tartışma sonunda Şeker, toplantıyı Aslaner'le birlikte gerçekleştirdi.