"İstanbul'da Geleneksel Yorgancılık Sanatı" yayımlandı

28 Eylül 2016 Çarşamba

İSTANBUL (AA) - Yorgan ve yorgancılık sanatıyla ilgili bilgi içeren "İstanbul'da Geleneksel Yorgancılık Sanatı" kitabı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ. tarafından yayımlandı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İBB Kültür AŞ. Araştırma Serisi kapsamında okuyucuyla buluşturulan kitap, Dr. Mustafa Duman tarafından kaleme alındı.

Kitapta, etimolojik kökeninden tarihine, malzemesinden dikişine, çeşidinden desenine, atasözlerinden deyimlere, türkülerden ninnilere, dualardan beddualara, seyahatnamelerden edebiyata, destanlardan masallara, fıkralardan şarkılara, kaybolmaya yüz tutmuş yorgancılık sanatının tüm detayları işlendi.

Dört ana bölümden oluşan kitabın "Yorgan, Yastık ve Yatak Hakkında" başlıklı ilk bölümde, bu kelimelerin kökeni, tarihçesi, geçmişte kullanım şekli ve tarih boyunca gösterdiği gelişme ve değişmeler anlatıldı.

"Osmanlılarda Yorgancılık Sanatının Gelişimi" başlıklı ikinci bölümde, Evliya Çelebi’nin ve yabancı gezginlerin seyahatnamelerinde, Topkapı Sarayı’ndaki Padişah ve Valide Sultanın yatak odalarında, Beşik Alayı'nda, Narh Defteri'nde, Kapalı Çarşı’da, Kandilli'de yorganın, yorgancıların ve hallaçların izleri sürüldü.

Bir desinatör ve modacı olarak yorgancılar, olmazsa olmaz malzemeler, dikiş teknikleri, ustalar, meslek birlikleri gibi konular "Günümüzde İstanbul'da Yorgancılık Sanatı' başlıklı üçüncü bölümde, atasözü, deyim, tekerleme, ninni, kanto, türkü, mani, efsane, hikaye, masal, fıkra, anı ve anlatılarda geçen eğlenceli, yorgan bahisleri kitabın "İstanbul Kültüründe Yorgan" başlıklı dördüncü bölümünde okuyucuya aktarıldı.

Kitap, İBB Kültür AŞ'nin İstanbul'un 12 noktasında bulunan İstanbul Kitapçısı mağazalarından temin edilebilecek.

- Menekşeden yoncaya yorgan desenleri

Kitapta yer alan ve Türk kültüründe, özellikle gelin çeyizlerinde önemli bir rolü olan yorganlarda kullanılan desenlerin adları ise şöyle:

"İkili parke, yıldızlı beş lale, zırhlı baklava, altılı yaprak pervane, fırıldak, muz, çelik motif, dörtlü s parke, batırmalı mekik, sade çerçeve, beş çiçek, dörtlü pervane, üç pervane, Karadeniz, Sultan Selim lale, güneş, Erden motif, üçlü batırmalı pervane, menekşeli çavuş sırması, dallı yonca, yonca, papatya batırmalı, çift kare, menekşe, karanfil."