Türkiye Polonya İş ve Yatırım Forumu

27 Eylül 2016 Salı

VARŞOVA (AA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminde Avrupa ülkelerinden beklediği desteği bulamadığını belirterek, "Türkiye, bugün hiçbir ülkenin kolay kolay aşamayacağı sorunları çok kısa bir sürede aşabildiyse, siyasi iradenin gücü, ekonomik altyapısının sağlamlığı ve milletimizin vatan aşkı bunda ana etken olmuştur” dedi.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteğiyle Ege Bölgesi Sanayi Odası organizasyonuyla düzenlenen Türkiye Polonya İş ve Yatırım Forumu, iki ülke iş insanlarının katımıyla tamamlandı. EBSO ile Polonya Ticaret Odası arasında işbirliği protokolünün imzalandığı forumda, ikili görüşmelerde 40'a yakın görüşme yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan EBSO Başkanı Yorgancılar, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe gecesinde dünya tarihine geçecek bir demokrasi mücadelesi verdiğine dikkati çekti.

Türk halkının demokrasi ve batı değerlerine bağlılığını en güçlü şekilde ifade ettiğini dile getiren Yorgancılar, “Bu süreçte Avrupa ülkelerinden daha erken ve güçlü destek beklerdik. Türkiye, bugün hiçbir ülkenin kolay kolay aşamayacağı sorunları çok kısa bir sürede aşabildiyse, siyasi iradenin gücü, ekonomik altyapısının sağlamlığı ve milletimizin vatan aşkı bunda ana etken olmuştur. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi haline gelen Türkiye hakkında darbe girişimi sonrasında yanlış algılar oluşturulmuştur. Oysa ki hükumetimizin aldığı ekonomik tedbirler sonucunda da tüm dünya gördü ki Türkiye ekonomisi dinamikliğini korumaktadır.” dedi.

- "Türkiye, tam üyeliği bekliyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Polonya’nın 1923 yılında, henüz Lozan Anlaşması imzalanmadan Türkiye ile ikili ticaret anlaşması imzalayan ilk ülke olduğunu hatırlatarak iki ülke arasında 1414 yılından bu yana diplomatik ilişkinin bulunduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki tarihi dostluğun giderek güçlenmesi gerektiğini, dünyanın üzerinden bir türlü atamadığı kriz endişelerinin de ancak sıkı işbirlikleriyle aşılabileceğini dile getiren Kocaoğlu, “Türkiye, Polonya’nın NATO üyeliğine ciddi anlamda katkı koyarken Polonya, her ne kadar tünelin ucunu henüz göremesek de Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini içtenlikle desteklemektedir. 56 yılı aşkın bir süredir Avrupa Birliği kapısında bekletilen Türkiye, sabırla, inatla ve kararlılıkla tam üyeliğe alınacağı günü bekliyor. Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerleyen, ilerlemek zorunda olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa’ya sırtını dönmesi asla düşünülemez.” diye konuştu.

- "Türkiye bizim partnerimizdir"

Polonya Ticaret Odası Başkanı Andrej Arendarski, 19’uncu yüzyılda siyasi olaylar nedeniyle Polonya’dan kaçan mühendislerin Türkiye’deki ulaşım altyapısının kurulmasına destek olduğunu, modern Türkiye ve Polonya’nın altyapılarının da iş birliğiyle kurgulanabileceğine işaret etti.

İki ülkenin birbirini öncelikli ortak ve stratejik partner olarak gördüğünü ifade eden Arendarksi, Polonya’nın yeni dönemde yenilikçi teknolojileri temel alan bir büyüme modelini uygulayacağını, aynı hedefleri koyan Türkiye ile ilişkilerin kaçınılmaz olarak artacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Politikaları Direktörü Anna Sochanska ise iki ülke arasında 600 yıllık tarihe sahip bir dostluk bulunduğunu belirterek, “İlişkilerin en üst safhada olduğuna kimseyi ikna etmeme gerek yok. Türkiye bizim partnerimizdir. Bu ilişkileri yoğunlaştırmak için çalışma yapıyoruz. Ancak bu olumlu ilişkileri ve imkanları yatırım anlamında yeteri kadar değerlendiremiyoruz.” dedi.

Toplantıda Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım da Türkiye ekonomisine ilişkin bir sunum yaptı.

Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimini en az hasarla atlattığını, ekonomik göstergelerin de bunu kanıtladığını ifade eden Yıldırım, son 27 çeyrekte yüzde 5’lik bir büyüme yakalayan Türkiye’nin ekonomik verileriyle bir çok AB üyesi ülkeyi geride bıraktığına dikkati çekti.

Yıldırım, iki ülke arasındaki dostluğun yatırım ve ticari işbirliğine dönmesi için iş insanlarını buluşturmaya devam edeceklerini aktardı.