"İstanbul'da Ukrayna Kültür Günleri" başladı
İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı'nca, Türkiye ve Ukrayna'nın dostluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla düzenlenen "İstanbul'da Ukrayna Kültür Günleri" etkinliği başladı.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar, etkinliğe katılmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, "Bu İstanbul'da yapılan ilk Ukrayna günleri ve ikili ilişkilerimiz için çok önemli bir olay. Odessa, Lviv ve İstanbul belediye başkanlıklarına teşekkür ediyorum." diye konuştu.
İstanbul'da Ukrayna kültür günlerinin yapılmasının "sembolik bir şey" olduğu düşüncesini paylaşan Bodnar, şunları kaydetti:
"2004 yılında Ukrayna Eurovision'u burada kazandı. Bu yıl da Ukraynalı şarkıcımız Jamala kazandı. Kazandıktan sonra da sayılı yurt dışı ziyaretleri arasında İstanbul'un özel yeri vardı. İstanbul ve Odessa kardeş şehirler. Odessa ve İstanbul'un kardeşlik sözleşmesinin 20. yılı. Sayın dostlarımız, aslında biz bugün Ukrayna Türkiye arasındaki bölgesel iş birliğinin pekiştirilmesini kutluyoruz. Bu yılın mart ayında ülkelerimizin cumhurbaşkanları ülkelerimizin stratejisini geliştirmek için yeni bir temel attılar. Kültür halkları yakınlaştırıyor, bu etkinliklerden zevk almanızı diliyorum."
Odessa Belediye Başkanı Gennadiy Trukhanov ise, konukları Türkçe "merhaba" diye selamladıktan sonra şunları söyledi:
"Sizlere Odessa halkının selamını getirdim. İstanbul ve Odessa iki kardeş şehirdir. Seneye 20. yılını kutlayacağız. Kardeş şehir ilişkilerimiz sadece kağıtta değil, fiilen gerçekleşiyor. Böyle bir etkinliği İstanbul gibi bir şehirde yapma fırsatını bize sağladığı için İBB Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a özellikle teşekkür ediyorum."
- "Odessa'ya İstanbul Parkı yapıyoruz"
İstanbul ile pekişen dostluğun simgesi olarak Odessa'da İstanbul Parkı yapmaya başladıkları bilgisini veren Trukhanov, "Bir yıl önce yapmaya başladığımız İstanbul Parkı, hem Odessa'nın en güzel parklarından biri olacaktır hem de Ukrayna'nın gezilebilecek en güzel alanlarından biri olacak." dedi.
Trukhanov, Odessa'da 134 etnik kökenli insan yaşadığını vurgulayarak, farklılıkların içinde barış içinde yaşamanın bütün dünyaya örnek olduğunu söyledi.
Türkiye'de 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimi sırasında yaşanan olaylardan derin üzüntü duyduğunu kaydeden Trukhanov, "Dünyanın her şehrinde insanlar istikrarlı bir ortam ve barış ister. Türkiye'deki istikrarın devamını, barış ve huzur istiyorum." ifadesini kullandı.
- "Sizin hikayeniz bizim hikayemizdir"
İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet de, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birisi olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"O günden beri iki ülke her konuda birbirini desteklemeye başlamıştır, zor zamanlarında birbirinin yanında olmuştur. Bu iki ülke bu yılın başlarında teknoloji üretimi konusunda da birlikte çalışmaya başladı. Şimdi de bu iki ülkenin, iki güzel kardeş şehri arasındaki kültürel boyutu tamamlamak istiyoruz. Ukraynalı dostlarımıza, 'sizin hikayeniz bizim hikayemizdir, sizin sesiniz bizim sesimizdir' demek istiyoruz."
Ülkeler arasında köprü kuran etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Selamet, "Kültürel ilişkiler farklılıkların birbirini tanımasını sağlar, bir arada, barış içerisinde yaşamanın yollarını açar. Türkiye ve Ukrayna'nın bu konuda sağlam bir örneklik oluşturacağına inanıyorum." görüşlerini aktardı.
- "Etkinlik kültürel yakınlığımızı gösterecek"
İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ise Ukrayna'dan İstanbul'a gelen sanatçıları ve protokolü selamlayarak, "İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihi içerisinde birçok medeniyetler gelmiş geçmiş, bu medeniyetlerin İstanbul'da bıraktığı eserler bugün İBB şemsiyesi altında korunmakta ve geleceğe taşınmaktadır." dedi.
İBB'nin geçmiş tarihe yakışır bir şekilde kültürel ilişkileri de sürdürmeye çalıştığına dikkati çeken Şen, "Bu iki günde Ukrayna'nın Odessa ve Liviv şehirlerinin kültüründen göreceğimiz örnekler, kültürel olarak ne kadar yakın olduğumuzun örnekleri olacaktır." şeklinde konuştu.
Etkinliğin iki ülkenin dostluğuna katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Şen, emeği geçenlere teşekkür etti.
Etkinlikte, Odessa ve Lviv şehirlerinin fotoğraflarının, yöresel kıyafetlerinin ve simgelerinin yer aldığı sergi açılışının ardından, Natali Deniz ve Natali Papazoğlu'nun Gagauzca eserleri seslendirdiği, Kdynzha dans grubunun danslarını sahnelediği konser dinleyicilerden büyük alkış aldı.
Etkinlik, yarın Lvivli müzisyenlerden oluşan Burdon müzik grubunun neşeli ezgileri ve yöresel danslarıyla seslendireceği konserle sona erecek.