"Dünyanın En Güzel Filmi Sergisi" açıldı

05 Eylül 2016 Pazartesi

İSTANBUL (AA) - Sosyal Kültürel Yaşamı Destekleme Derneği'nin (SKYGD) mülteci çocuklarla yaptığı resimler ve animasyonlardan oluşan, "Dünyanın En Güzel Filmi Sergisi" açıldı.

Cezayir Restaurant'ta açılan sergide, Suriyeli yaklaşık 60 çocukla yürütülen atölyelerde ortaya çıkan resim ve animasyonlar yer alıyor.

Sergi açılışında AA muhabirine açıklama yapan, SKYGD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Görür, derneğin ağırlıklı olarak mülteci çocuklarla ilgili projeler yürüttüğünü ve mültecilerin yoğun oldukları şehirlerde çalıştıklarını söyledi.

Eserlerin yaklaşık 1 yıl önce tamamlandığını fakat sergi için alınması gereken izinlerin süreci uzattığını aktaran Görür, sergiye eşlik eden bir anket çalışması da yaptıklarını ve bu çalışmanın raporunun yakın zamanda açıklanacağını dile getirdi.

Çalışmaların Açık Toplum Vakfı tarafından desteklendiğini belirten Görür, "Daha çok desteğe ihtiyacımız var. Hem sanatçı hem malzeme desteği lazım. Bu sergide, resimler, 'Dünyanın En Güzel Filmi' ismindeki animasyon ve çocuklar kumaş boyama yaparken hazırlanmış 'Renkli Bir Gün' adında 'stop motion' film yer alıyor. Çocukların hayal dünyası çok geniş ve bunun desteklenmesi gerekiyor. 'Dünyanın En Güzel Filmi' ismi de çalışmalarımıza katılan bir çocuğun fikriydi." şeklinde konuştu.


- "Sanatsal çalışmalar lüks olarak görülmemeli"

Görür, 3 eğitmen eşliğinde 10 atölye çalışması gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocukların ilk ihtiyaçları tabii ki yemek, barınma, giyinme ama bu tip sanatsal çalışmalar hiçbir zaman lüks olarak görülmemeli. Mülteci çocuklar bir travma yaşadı ve rehabilite olmaya ihtiyaçları var. Onlar, çocukluğun getirdiği çok basit faaliyetlerden bile kaçınıyorlar. Çocukça kalmaktan çok uzaklaşmışlar. Çocuklar atölyeye geldiklerinde önce bizi yadırgıyorlar ama aynı dili konuşmadığımız halde, sanatın dili sayesinde, birlikte renkli dünyalar yaratabiliyoruz."

Animasyonlarını Uğur Acil'in yaptığı sergi, 12 Eylül'e kadar gezilebilecek.