UEFA'dan Şampiyonlar Ligi'nde sistem değişikliği

26 Ağustos 2016 Cuma

UEFA, Avrupa'nın 4 büyük ligi, İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya’nın 2018-19 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi'ne dörder takımla katılacağını açıkladı.

Tehdit etmişlerdi

4 ülke temsilcileri, talebin kabul edilmemesi halinde, kendilerinin yeni bir organizasyon inşa ederek İngiliz, İtalyan, Alman ve İspanyol takımlarının toplamda 16 temsilci ile varolacağı yeni bir format oluşturacaklarını UEFA yetkililerine iletmişti. Ticari döngüyü artırmayı hedefliyor

Avrupa’nın en önemli futbol organizasyonu hakkında bazı yenilikler yapmak için bir araya gelen UEFA, Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya liglerinden 4’er takımın direkt olarak gruplara kalacağını açıkladı. 32 takımın mücadele edeceği gruplarda 16 takım bu liglerden gelecek ve yine her gruba bu ülkelerden ikişer takım düşecek.

 Sezon öncesi yapılan Uluslararası Şampiyonlar Kupası’nda elde edilen ekonomik verileri de inceleyen UEFA, bu şekilde ticari döngüyü de artırmayı hedefliyor.

Artık herşey değişti Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde ülkelerin takım sayılarının belirlenmesi için 2015 UEFA ülkeler sıralaması listesi kıstas alındı. Buna göre;

1 ile 3.sıraya kadar olan ülkelerden dört takım. 4 ile 6.sıraya kadar olan ülkelerden üç takım. 7 ile 15.sıraya kadar olan ülkelerden iki takım. 16 ve 55.sıradaki ülkelerden bir takım. 2015-16 UEFA Avrupa Ligi şampiyonu.

Türkiye'ye kötü haber... Ancak yeni sistemle birlikte pek çok şey değişecek. Detaylar henüz belli  değil ancak Türkiye ülke sıralamasında yükseliş sağlayamazsa şampiyon takımın doğrudan gruplara girmesi bile oldukça zorlaşacak. Sadece play off oynayacağımız takımlar daha kolay olacak. İlk dört ülkenin takımlarından biriyle eşleşmeyeceğiz.

Kontenjan daralıyor

4 ülkeden 16 temsilcinin direkt gruplara kalmasının ardından diğer 16 takım için ülke sıralamasına bakılacak. UEFA sıralamasında ilk 4 sırada (İspanya, Almanya, İngiltere ve İtalya) yer alan ülkelerin ardından sırasıyla Fransa (5), Portekiz (6), Rusya (7), Ukrayna (8), Belçika (9) ve Türkiye (10) geliyor. Ancak UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme ve play off turlarından gelecek diğer İngiliz, Alman, İspanyol ve İtalyan temsilcileri de düşünüldüğünde 16 takımlık kontenjan daralıyor. Bu durumda, ülke sıralamasına bakılarak yapılacak değerlendirmede, Türkiye ligi şampiyonunun direkt gruplara katılma ihtimali hayli zayıflıyor.