Göçü önlemek için köylerine yatırım yaptılar

23 Ağustos 2016 Salı

IĞDIR (AA) - Iğdır'ın Aşağı Aktaşlı köylüleri, İstanbul'da dernek kurarak, hane sayısı azalan köylerinde göçü önlemek için sosyal tesis ve cami yaptırdı

Tuzluca ilçesine bağlı Aşağı Aktaşlı köylüleri, 1980'li yıllardan bu yana hane sayısı 100'den 4'e düşen köylerini yeniden canlandırmak amacıyla İstanbul'da Aşağı Aktaşlılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği'ni kurdu. Köylüler, dernek sayesinde köyden göçün önlenmesi için çeşitli projeler geliştirdi.

Hayırseverlerin ve dernek üyelerinin yardımıyla Aşağı Aktaşlı köyünde sosyal tesisler, cami ve çeşmeler yaptırıldı, tarım sulamasında kullanılmak üzere sulama projesi hayata geçirildi.

Yapımı tamamlanan projeler AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Tuzluca Kaymakamı İbrahim Civelek, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Akpolat, köylüler ve dernek üyelerinin katılımıyla hizmete sunuldu.

Milletvekili Aras, projelerin açılışında yaptığı konuşmada, Aşağı Aktaşlı köyündeki bu duyarlılığın başka köylere de örnek olması gerektiğini söyledi.

Dernek kurmanın önemine işaret eden Aras, şöyle konuştu:

"1970'li, 80'li yıllarda yaşanan göç dalgası ve yıllar içerisinde yaşanan sıkıntılar 100 haneli bu kadim köyü adeta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Dernekleşmeye gidip elini taşın altına koyarak bu köyün yeniden ayağa kalkmasını sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Biz burada küçük bir köyümüzde dahi 3 bin yılı aşkın süren medeniyetin izlerini görüyoruz. Bu köklü tarih ve farklılıklarımız bizim en büyük zenginliğimizdir."

Dernek Başkanı Öztürk Akpolat ise Aşağı Aktaşlı köyünün asırlar öncesine ait bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek, bu geçmişe sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Yok olmaya yüz tutan köylerinin bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Akpolat, şunları kaydetti:

"Köyümüz kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan başlıcaları Urartular, Doğu Bizans, Türk Beylikleri, Anadolu Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu'dur. 1980 yılında 100 hane olan köyümüz başta geçim sıkıntısı olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı göç vermeye başlamıştır. Yoğunluğu İstanbul'a olan bu göç sonrası tarihi değeri yüksek olan köyümüz adeta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Buradan göçen hemşehrilerimizin İstanbul'da dernekleşme girişimleri olmuştur. Derneğimizin 1995 yılında ilk adımları atılmış, 2001 yılında da faaliyetlerine başlanmıştır."