Bathonea'da kazı sezonu başladı

22 Ağustos 2016 Pazartesi

KOCAELİ (AA) - Millattan önce 2 bin yılına ait izleri taşıması nedeniyle İstanbul'un tarihi kronolojisindeki boşlukları dolduran Küçükçekmece Gölü havzasındaki antik kent Bathonea'da kazı sezonu başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilen kazılar, bu yıl da KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında yürütülüyor.

Bilim Heyetinde KOÜ Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Tuba Ökse, Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross ve Yrd. Doç. Dr. Erdal Ünal'ın yer aldığı kazılara Selçuk Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile çeşitli araştırma gruplarından 100 civarında bilim insanı ve öğrenci katılıyor.

Kazı başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün yaptığı açıklamada, Bathonea'daki kazı sonuçlarının şimdiye kadar tarih ve arkeoloji biliminin yanı sıra tıp tarihi ile farmakoloji ve yer bilimlerine pek çok yeni bilgi sunduğunu vurguladı.

Bathonea kazıları ile bugüne kadar antik liman yapıları, İmparator Büyük Konstantin tarafından yaptırıldığı düşünülen dev bir açık sarnıç, bir kale kalıntısı ve tabanları mozaik kaplı büyük bir saray-manastır kompleksi, yer altı su kanalları ile antik yolların gün yüzüne çıkarıldığı bilgisini veren Aydıngün, "Bu yapıların içlerinde ele geçen küçük objeler, seramikler, amforalar yüzyıllar boyu Akdeniz'in batısından doğusuna kadar İspanya, İtalya, Sicilya, Fas, Mısır, Lübnan, Fenike, Suriye, Ege adaları gibi pek çok antik merkezle Karadeniz arasında yapılan yoğun bir deniz ticaretinin varlığını ortaya koydu." ifadelerini kullandı.

Aydıngün, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu sezonki kazılarda büyük liman ve su altı çalışmaları için izin verdiğini, bu nedenle çalışmaların su altı ağırlıklı gerçekleştirileceğini aktararak, Selçuk Üniversitesi Su Altı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz başkanlığındaki ekibin büyük limanda kazı çalışmalarına başladığını kaydetti.

Bathonea kazılarının geçen yıllarda Trakya'da ilk kez Hitit izlerini sunan bölge olması açısından da bilim dünyasında oldukça heyecan yarattığına dikkat çeken Aydıngün, "2016 yılı kazıları, Kocaeli Üniversitesinin de içinde bulunduğu Marmara Bölgesi'nin tarihsel kronolojisindeki boşlukları dolduracak kanıtlar sunacak proje olma yolunda ilerlemektedir." değerlendirmesinde bulundu.