"Fındık üreticisi ürününü iyi fiyata satmayı bekliyor"

22 Ağustos 2016 Pazartesi

ORDU (AA) - Dünya üretiminde önemli yere sahip fındıkta üreticiler, en iyi fiyata satabilmek için ürününü bekletiyor.

Karadeniz'in önemli geçim kaynağı fındığın hasadına, yaklaşık iki hafta önce başlandı. Fındık bahçelerinde büyük zahmetlerle toplanan ürünün büyük bölümü biterken, yüksek kısımlarda hasat devam ediyor.

Harmana serilerek kurutulan fındıkta üreticiler bir yandan içerisindeki çürük ve içi boş taneleri temizliyor, bir yandan da kalitesini korumak için aflatoksine karşı koruyor. Bu sezon düşük bir rekolte nedeniyle yüzü gülmeyen üreticiler, fındığını iyi fiyata satabilmek için rakamların yükselmesini bekliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2016 yılı hasadının başlamasıyla fındık fiyatının borsalarda 11, serbest piyasada 12 lira seviyelerinde açılış yaptığını söyledi.

Bugün itibarıyla fiyatların borsada 12 liranın üzerinde olduğunu, serbest piyasada da 13,50 lira seviyelerinde seyrettiğini belirten Soydan, "Beklentimiz bu rakamların üzerinde. Bununla ilgili bir talebi var. Üretici talebi oluştuğu zaman pazara fındığını indirip satacaktır. Şu anda gördüğümüz kadarıyla ciddi oranda fındık pazara inmiyor. Çünkü üreticinin hem beklediği rakamlar oluşmadı hem de geçen yıldan emanete fındık bırakıldığı zaman zarar gördüğünü anladı." dedi.

- "Bu sene fındık fiyatlarının iyi olmasını bekliyoruz"

Soydan, üreticinin fiyat konusunda artış beklediğini vurgulayarak, "Üreticinin geçen sene 13,50 - 14,00 liraya çıkan fiyatlardan sonra beklentisi 15 lira gibi bir rakamdı. Üretici elindeki fındığını bu rakamlara satabilmek için ciddi bir fiyat beklentisi içine girdi. Bugün itibarıyla baktığınız zaman o fiyatlar oluşmadı. Üreticinin şu anda fındık fiyatındaki beklentisi 15 lira civarında. Üretici bu fiyatları bekliyor. En kısa zamanda da bu fiyatlar oluşacaktır diye bekliyoruz. Çünkü üretici de bu fiyatlar oluştuktan sonra istediği gibi pazara fındık indirebilir. Bu sene fındık fiyatlarının iyi olacağını bekliyoruz." diye konuştu.

Fındığın bekletme süresinin üç yıl olabileceğini dile getiren Soydan, "Bu süreçte üretici fındığını sağlam çuvallarda, nem oranı olmayan depolarda bekletmesi lazım. Bunu da üreticinin bir kısmı zaten yaptı. Hatta geçen seneki fındığını tekrar harmana serip içini temizleyerek kaliteli satmak için hazırladı. Hem geçen seneki hem de bu seneki fındığını da iyi fiyatlara önümüzdeki günlerde satacak diye bekliyor." ifadelerini kullandı.

- "Bu sene fındıkta ciddi şekilde yok yılını yaşıyoruz"

Fındık rekoltesinde dönem içerisinde düşüş yaşadığını aktaran Soydan, fındık kaybının özellikle Doğu Karadeniz'deki illerde yaşandığını ancak dünya genelinde üretimde bir düşüş meydana geldiğini söyledi.

Arslan Soydan, fındıkta "yok yılı" yaşandığını savunarak, şunları kaydetti:

"Özellikle kış dönemi fındık için olumlu geçmedi. Yüksek kesimlerde yüzde 80'lere varan bir don olayını yaşadık. Bu durum üründe doğan fındığa zarar verdi. Sahil bölümünde de özellik ocak ve şubat aylarında kısmi donlar oldu. Bu da fındığın karanfillerini yakmasına sebep oldu. Ayrıca yaşanan külleme hastalığı bölgemizde 3 yıldır ciddi bir zarara doğru ulaştı. Bu da fındığın hem fotosentezini hem de gelişmesini özellikle çotanaklar üzerinde ciddi zararlar meydana getirdi. Çotanakların zaman zaman çürüdüğünü ve beyaz tabakanın tamamen sardığını gördük. Bu hastalık fındığımız için bir tehlike. Bu sene de fındıkta ciddi şekilde yok yılını yaşıyoruz."

Yaşanan ürün kaybında üreticinin temkinli davrandığını anlatan Soydan, "Bu sene fındık kaybı yaşadık. Bundan dolayı da üretici elindeki mevcut fındığını maliyeti yükselmiş olduğu bir dönemde iyi bir fiyata satmak istiyor. Bu da üreticinin en doğal hakkıdır." dedi.