Fındık üreticilerine "harman" uyarısı
GİRESUN (AA) - Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürlüğü, fındığın hasat edilerek kurutulması için harman alanında yapılması gerekenler konusunda üreticileri uyardı.
FAE Müdürü Aysun Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahçeden hasat edilen fındığın, harman yerine getirilerek fazla bekletilmeden serilmesi gerektiğini söyledi.
Fındıkta bu süre içerisinde solunumun devam ettiğine dikkati çeken Akar, ürün kapalı ortamda kalmaya devam ettiği sürece kızışma denilen olayın meydana geldiğini, bunun da çürümeler oluşturabildiğini belirtti.
Akar, harmandaki fındığın güneşte 3-5 gün boyunca gün içerisinde bir kaç kere tırmıkla ya da tahta kürekle karıştırılarak soldurma işlemi gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Tabii yağmurlu havalar da olabiliyor, o zaman da üzerine, yaklaşık 30-35 santimetre yükseklikte, ürüne temas etmeyecek şekilde örtü örtülmelidir. Böylelikle ürünün daha iyi havalanmasını, yine kızışmanın önlenmesini tavsiye ediyoruz. Üreticimiz harmanlamada yeteri kadar hassasiyet göstermediği takdirde daha sonraki depolama koşullarında aflatoksin gibi, peroksit, serbest yağ asidi gibi fındığı hem sağlık hem de yeme kalitesi yönünden etkileyen bazı maddelerin oluşumuna sebep olunabilmektedir. Bunlar da istenmeyen durumlardır."
Aflatoksinin en önemli kalite kriterlerinden biri olduğunu vurgulayan Akar, bunun oluşumunun hasatta başladığına işaret etti.
Akar, erken veya geç hasat edilen fındıklarda aflatoksin görülebileceğini belirterek, erken hasat edilen fındıkların nem değeri yüksek olduğu, geç hasat edilenlerin ise yerde nemli, ıslak koşullarda daha fazla muamele gördüğü için aflatoksin meydana gelebildiğini aktardı.
Bunun dışında harman yerinde uygun şekilde kurutulmayan nemli ortamlarda da aflatoksin oluşumunun görüldüğünü dile getiren Akar, özellikle de kırılan çatlak fındıklarda daha fazla oluşum meydana geldiğini söyledi.
Aysun Akar, kurutmada kullanılacak harman yerinin, beton zemin olmasını tavsiye ettiklerini vurgulayarak, "Tabii ki bu bizim memleket koşullarında genelde toprak zemin kullanılıyor. Toprak zemin olsa bile temiz toprağın, sıkıştırılmış ve hafif meyilli olması gerekir." şeklinde konuştu.
Zuruflarından ayrılan fındıkların güneşte kurutulduğunu belirten Akar, "İçerisindeki taş, tahta gibi maddeler de temizlenmelidir. Kurutma işlemi de 3-5 günde biter. Kuruyan fındıkların kabuklu fındığın nem değerinin yüzde 12, iç fındığın nem değerinin de yüzde 6 olması istenir. Bu duruma gelen fındıklar çuvallanıp depolanabilir." ifadelerini kullandı.
Akar, depolamada da yine naylon file çuvalların kullanılmasını tavsiye ederek, "Çuvallama işlemi ya akşam ya da sabah serin saatlerde yapılmalı. Güneşli ve fındığın sıcak olduğu saatlerde yapılmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.