Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği

18 Ağustos 2016 Perşembe

ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de çalışma verimi konusunda yaşanan sıkıntılara dikkati çekerek, "Bizde bir çalışan bir saatte 30 dolarlık milli gelir üretiyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalaması 45 dolar. Almanya'da 60 dolar. Farkın temel nedeni iyi eğitilmiş ve vasıflı iş gücüdür." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) ve TOBB arasında "Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği" protokolü imzalandı.

Bakanlıktaki imza töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından artık ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanının geldiğini belirterek, "Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve ekonomiyi tanıtmak çok daha önemli hale geldi." diye konuştu.

Mayıs ayı itibarıyla son 12 ayda Türkiye'de 795 bin kişiye yeni istihdam sağlandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunu devletin istihdam dostu adımları ile özel sektörün dinamik ve sağlam duruşu sayesinde başardıklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ÇSGB, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlattıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu, Türkiye'de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir. Özellikle de en çok ilerleme sağlamamız gereken alanların başında gelen, verimlilik sorununa çözümdür. Bakın Türkiye, çalışma veriminde OECD ülkeleri içinde sondan 7. sırada. Bizde bir çalışan bir saatte 30 dolarlık milli gelir üretiyor. OECD ortalaması 45 dolar. Almanya'da 60 dolar. Farkın temel nedeni iyi eğitilmiş ve vasıflı iş gücüdür."

Türkiye'de vasıfsız iş gücünün, toplam yetişkinlerin yüzde 65'ini oluşturduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, vasıfsız iş gücünün, verimsiz işletmeler yığınına yol açtığını ve verimsiz işletmelerin ekonomiyi yeterince büyütemediğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, bu seferberliğin esas amacının ülke çapında verimlilik sıçramasını başlatmak olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"TOBB olarak 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız, borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edip toplayacağız. Bunları İŞKUR’a ileteceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek, yerleştirmeleri yapacak. Bunlar nasıl olacak? Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerimizin bu ihtiyacını mesleki eğitim kurslarıyla karşılayacağız. Benim hemen elemana ihtiyacım var diyen işverenlerimizin bu ihtiyacını işbaşı eğitim programları ile karşılayacağız. Stajyer ihtiyacım var diyen işverenlerin bu ihtiyaçlarını liselerimizden, yüksekokullarımızdan ve üniversitelerimizden karşılayacağız."