"Kırmızı altın"da hasat başladı
GAZİANTEP (AA) - Dünyada en yaygın tüketilen baharatlardan biri olan kırmızı biberin yetiştiği önemli yerlerden biri olan Gaziantep'in İslahiye ilçesinde hasat başladı.
İslahiye halkının önemli gelir kaynakları arasında yer alan, bölgede "Kırmızı altın" olarak nitelendirilen biber için işçiler sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutuyor.
Aroması ve kendine has tadıyla sofralarda yerini alan biberin hasadı, yaklaşık 2 aylık zorlu mesainin ardından tamamlanıyor.
Pek çok aileye iş imkanı sağlayan, aile ekonomisine de katkı sunan biberler, toplandıktan sonra fabrikalarda kurutma ve öğütme işlemlerinin ardından piyasaya sürülüyor.
İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, yörede ‘kırmızı altın’ olarak değerlendirilen sofralık pul biberi olarak üretilen kırmızı biberin hasadına başlandığını söyledi.
İlçede hasadı yapıldıktan sonra fabrikalara götürülen kırmızı biberin, buralarda işlenerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini, ayrıca yurt dışına ihraç edildiğini anımsatan Köse, biberin bu yıl çöplü olarak kilogramının 7 liradan, temizlenmiş halinin ise 9 liradan alıcı bulduğunu aktardı.
- Aşırı sıcaklar rekolteyi etkiledi
İslahiye'de 20 bin dekar alanda üretimi yapılan biberin, rekoltesinde bu yıl geçen yıla oranla yüzde 50 düşüş beklendiğini kaydeden Köse, geçen yıl yaş kırmızı biber rekoltesinin 50 bin ton olduğunu, bu yıl ise bu rakamın 25 bin ton civarında olmasının beklendiğini belirtti.
Köse, "Rekolte ve fiyatın çiftçinin beklentisinin altında gerçekleşmesinde girdi maliyetlerinin yüksek olmasının yanı sıra aşırı sıcaklarla azalan kuyu suları etkili oldu." dedi.
Üreticilerden Ramazan Can da aşırı sıcakların ürünü etkilediğini belirtti.
Yağışların geçen yıla göre az olmasının üretime de yansıdığını ifade eden Can, ancak fiyatların normal seviyelerde olduğunu aktardı.