Kelkit Balahor Deresi'ne 20 bin alabalık salındı

07 Ağustos 2016 Pazar

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de, 20 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu, Kelkit Balahor Deresi'ne bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma kapsamında, Trabzon'daki balık üretim istasyonunda çoğaltılan 20 bin kırmızı alabalık yavrusu, Kelkit ilçesine bağlı Balahor deresinde düzenlenen törenle doğaya salındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Orman İçi Suların Balıklandırılması ve Doğal Alabalık Üretimi Projesi kapsamında bıraktıkları bu yavru alabalıkların anaçlarını, önceki yıllarda aynı dereden aldıklarını anlattı. Bulut, yavru alabalıkları bırakmanın yanı sıra dereden yeni anaçları alacaklarını ifade etti.

Bulut, proje kapsamında Gümüşhane'de 60 bin kırmızı benekli alabalığı orman içi sulara bırakacaklarını belirterek, "Gümüştuğ Çit, Kelkit Balahor ve Dağdibi derelerine yaklaşık 60 bin kırmızı benekli alabalığı bu yıl bırakmış oluyoruz. İlimizdeki biyolojik çeşitliliği, derelerdeki biyo genetik kirlenmeyi önleyerek, koruyoruz. Bu derelerde alabalık popülasyonunu tekrar eski haline getiriyoruz." dedi.

Kaçak ve bilinçsiz avlanma sonucu derelerde alabalık popülasyonunun azaldığına dikkati çeken Bulut, "Özellikle derelerdeki kirlenme de bunda etkili oluyor. Orman İçi Suların Balıklandırılması ve Doğal Alabalık Üretimi Projesi ile Gümüşhane'de yeni dereleri üretim programına alıp önümüzdeki yıllarda çok daha fazla üretim yaparak köylerimize gelir sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Bulut, projeyle orman içi suların balıklandırılması ve olta balıkçılığın geliştirilmesini de teşvik etmiş olacaklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu konuda bizi destekleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'na teşekkür ediyoruz. Bu yıl içerisinde Gümüşhane'de alabalık izleme projesini başlatıyoruz. Derelerimize saldığımız alabalıkların tutulması ve üremesine varıncaya kadar takip edeceğiz. Projeyi şu anda Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ile gerçekleştiriyoruz. İnşallah ileride projeyi yaygınlaştırarak diğer üniversitelerimizle de ortak çalışma yapacağız."

Bölgede Rize, Trabzon, Artvin illerindeki 5 derede alabalık izleme projesini gerçekleştirdiklerini belirten Bulut, "Gümüşhane'yi de bu izleme projesine dahil edeceğiz. Saldığımız balıkların tabiata tutunmasını, üremesini izleyeceğiz. Doğada kendi üremesiyle bizim istasyonda ürettiğimiz doğal türlerin karşılaştırmasını bu projeyle gerçekleştirmiş oluyoruz." ifadesini kullandı.

Törene, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, kurum çalışanları ve köylüler de katıldı.