Maliye Bakanı Ağbal: (4)
ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yapılan yasal düzenleme (yeniden yapılandırma) 2016 yılının haziran ayı ve öncesini kapsıyor. Yani herhangi bir vatandaşımızın bu senenin haziran ayı ve önceki döneme isabet eden bir borcu varsa bu kanun hükümlerinden yararlanacak." dedi.
Ağbal, bakanlıkta bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında basın toplantısı düzenledi.
Tarımsal amaçlı kooperatiflerin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kullandığı krediler olduğunu belirten Ağbal, "Kanun kapsamında kooperatiflerimiz bu bakanlığa olan borçlarını yeniden yapılandırabilecekler. Burada şöyle bir kural benimsedik; bir kere 5 yıllık taksitlendirme imkanı getirdik. Yılda 1 defa ödeyecekler, ayrıca herhangi bir şekilde 5 yıllık süre içinde faiz almayacağız." diye konuştu.
Kooperatiflerin kendi üyelerinden olan alacakları olduğunu da hatırlatan Ağbal, "Ben bir tarımsal üretim kooperatifinin üyesiyim, benim de kooperatife borcum var. Acaba bu kanundan yararlanabilecek miyim? Evet, yararlanabileceksiniz." dedi.
Ağbal, OSB yönetimleri ve küçük sanayi sitelerinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına borçları olduğuna işaret ederek, bunları da yapılandıracaklarını dile getirdi.
Naci Ağbal, ayrıca, orman köylerinde oturan köylülerin ve bu köylülerin oluşturduğu kooperatiflerin borçlarının da kanun kapsamına alındığını kaydetti.
Hükümet olarak çiftçi, esnaf, köylü ve sanayicinin kamuya olan borçlarını yapılandırarak önemli bir kolaylık paketi getirdiklerini vurgulayan Ağbal, geniş toplum kesimlerini ilgilendirmesi bakımından TOBB, TESK, TÜRMOB ve Türkiye Barolar Birliği üyelerine de aidat borçlarını yeniden yapılandırma imkanı getirdiklerini anlattı.
Ağbal, yapılandırmadaki önemli kalemlerden birinin de Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan borçlar olduğunu bildirerek, "SGK'ya borçlu yaklaşık 3 milyon işveren var. Bir de işveren olmayıp çeşitli şekillerde SGK'ya prim ödeyen vatandaşlarımız var. Bunların yaklaşık 57,4 milyar lira borcu mevcut. Yine Genel Sağlık Sigortasından (GSS) da 5,9 milyon vatandaşımızın 10,3 milyar lira GSS prim borcu var. Bu kanun kapsamında vatandaşlarımız 67 milyar lira tutarındaki prim borçlarını da yapılandırma imkanına kavuşuyor." ifadelerini kullandı.
- "Vatandaşlarımız gelir testlerini bir an önce yaptırsın"
Gelir testi yaptırmayan vatandaşlara bu kanun çerçevesinde farklı seçenekler sunduklarını dile getiren Ağbal, şunları kaydetti:
"Kanun yayınlandıktan sonra eylül ayının başından itibaren 4 aylık süre içerisinde vatandaşlarımız gelir testine başvururlarsa ve yapılacak testte gelirleri asgari ücretin 1/3'ünün altında çıkarsa bu takdirde geçmişe dönük bütün GSS primlerini terkin edeceğiz. Bu vatandaşlarımız için son derece önemli bir düzenlemedir. Gelir testini yaptırmayan vatandaşlarımız bu testlerini bir an önce yaptırsın. Devletin getirdiği bu kolaylığı vatandaşlarımız lütfen kullansın. Yine gelir testi için vatandaş müracaat etti, geliri asgari ücretin 1/3'ünden daha yüksek ama hala tam bir GSS primi ödemesi gerekmiyor, düşük oranlarda prim ödemesi gerekiyorsa bu grupta olanlar vatandaşlarımızın da geçmişten gelen yüksek tutarlı primlerini terkin edeceğiz. Gelir testi yaptırmak vatandaşımızın yararına. GSS'li olan vatandaşlarımızın gerek mevcut borçları üzerinden gerekse yeni yapılan gelir testi sonuçlarına göre güncellenen GSS prim borçlarının da sadece ana parasını alacağız. Geçmişten gelen alacağa bağlı diğer alacakların tahsilinden vazgeçiyoruz. Ayrıca bu hesaplanan tutarı da 12 eşit taksitte ödeyebilecekler."
- "Düzenleme bu yılın haziran ayı ve öncesini kapsıyor"
Ağbal, kanun kapsamındaki alacakların dönemi hakkında da bilgi vererek, şöyle konuştu:
"Yapılan yasal düzenleme 2016 yılının haziran ayı ve öncesini kapsıyor. Yani herhangi bir vatandaşımızın bu senenin haziran ayı ve önceki döneme isabet eden bir borcu varsa bu kanun hükümlerinden yararlanacak. Dolayısıyla geçtiğimiz ay olan temmuz ayı, bu kanun kapsamına dahil değildir. Bu şekilde yeniden yapılandırılacak alacakları vatandaşlarımız öderlerse, yani alacağın aslını öderlerse, bu alacak aslına bağlı olarak geçmişte hesap ettiğimiz, gecikme faizi ve zammını almaktan vazgeçiyoruz."
(Sürecek)