Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları

02 Ağustos 2016 Salı

TOKAT (AA) - Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Burcu Erciyas, bu seneki kazılarda daha önceden çalıştıkları iki bölgede derinlere inerek biraz daha erken dönemlere ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kazı heyeti başkanı Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komana Pontika Antik Kenti'nde 2016 yılı kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Her yıl olduğu gibi bu sene de Hamamtepe bölgesinde kazı çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Erciyas, "Bu sene kazı çalışmalarını 32 kişilik bir ekiple sürdüreceğiz. Çalışma takvimine göre hocalarımız çalışmalarını yapacaklar. Bu sene kazıdaki hedefimiz daha önceden çalıştığımız iki bölgede derinlere inerek biraz daha erken dönemlere ulaşmak. Komana'nın Osmanlı, Selçuklu dönemlerini çalışmıştık, hedefimiz erken Bizans'a doğru yol almak, Roma dönemi ve Helenistik döneme ait kalıntılarına ulaşmak olacak." ifadesini kullandı.

Eylül ayına kadar kazı çalışmalarının süreceğini anlatan Prof. Dr. Erciyas, çalışmalar sonucu antik kentteki sur duvarını görünür hale getirmeyi, sur duvarında koruma çalışması yapabilmeyi ve sur duvarını ziyarete açabilmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Tepenin altındaki düz alanda, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinin tabakalarının bir an önce altına inmeyi, milattan önce 4. yüzyıla kadar ulaşabilmeyi istediklerini aktaran Erciyas, ekiplerinde şehir planlayıcısı, arkeologlar ve uzmanların olduğunu, ABD'den ve Yunanistan'dan da meslektaşlarının çalışmaya katılacağını belirtti.

- Komana Pontika Antik Kenti

Kaynaklara göre, Mitridat Krallığı’nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Pontika, Anadolu tanrısı Ma’ya adanmış kutsal bir alandı. Aynı zamanda ticaret merkezi olan bölge, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu’nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çekiyordu.

ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çağ kenti Komana Pontika’nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı.