Yabancı öğrenciler Karagöz ve Hacivat'la tanıştı

01 Ağustos 2016 Pazartesi

İSTANBUL (AA) - Yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ve Türkoloji bölümlerinde okuyan, farklı ülkelerden 18 öğrenci, tarihi "Karagöz" gölge oyunuyla tanıştı.

Yunus Emre Enstitüsünce bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilen "Türkçe Yaz Okulu" kapsamında, İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi'nde gösterilen oyunu yabancı öğrenciler ilgiyle takip etti.

Karagöz ustası Cengiz Samsun oyunun ardından, öğrencileri perde arkasına davet ederek, tarihi "Karagöz" sanatının inceliklerini anlattı.

İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi Başkanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi Yunus Emre Enstitüsüyle birlikte geliştirdiklerini ve yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ve Türkoloji bölümlerinde okuyan, farklı ülkelerden 18 öğrenciyi ağırladıklarını söyledi.

Karagöz ile Hacivat dışında birçok atölye çalışması yaptıklarını belirten Yılmaz, "Artık postmodern bir süreçteyiz. Dünyada sınırlar giderek kalkıyor. İnsanlar farklı ülkelerde, farklı dilleri öğrenebiliyor. Farklı ülkelerin kültürlerini ve iklimlerini tanıyabiliyorlar. Biz de bu projede, Türkiye'ye gelen öğrencilere bir ay boyunca rehberlik yapıyor, gençleri müzelere, kültür ve sanat merkezlerine götürerek, onlara Türkiye'nin kısa bir panoramasını veriyoruz." dedi.

- "Bu etkinlik İslam kültürünü çok iyi anlatıyor"

Öğrencilere yoğunlaştırılmış şekilde İstanbul bilgisi kazandırdıklarını aktaran Yılmaz, öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde, Türkçe öğrenmeye olan ilgiyi arttırdıklarını dile getirdi.

Proje kapsamında Kahire'den gelen 26 yaşındaki mimar Amira Elwany, 4 seneden beri Türkçe dersleri aldığını kaydederek, "Karagöz" gölge oyununu çok beğendiğini, kendi kültürlerinde de benzeri bir oyun olduğunu, sadece konuların farklılık gösterdiğini anlattı.

İranlı 45 yaşındaki inşaat mühendisi Reza Partovi ise yaklaşık 18 aydır Yunus Emre Enstitüsünde bulunduğunu belirterek, "Bizde de böyle bir gölge oyunu vardı ama bunun tek rengi oynanırdı. Aynı zamanda bu etkinlik İslam kültürünü çok iyi anlatıyor. Türkiye'yi çok seviyorum. 15 senedir Türkiye'ye gelip gidiyorum. İşlerimi halledip Türkiye'ye yerleşmeyi düşünüyorum.'' dedi.

"Türkçe Yaz Okulu" projesiyle, 46 ülkeden seçilerek gelen her yaş grubundan 540 öğrencinin, eğitimin yanı sıra Türkiye'yi gezerek, Türk kültürünü tanımaları amaçlanıyor.

Farklı şehirlerdeki 20 üniversitede yürütülen "Türkçe Yaz Okulu", 27 Ağustos'ta sona erecek.