Arapça Kitap Fuarı'nda en çok roman ve fikir kitapları ilgi görüyor
İSTANBUL (AA) - 1. İstanbul Arapça Kitap Fuarı'nda ziyaretçiler en çok roman ve fikir kitaplarına ilgi gösteriyor.
Gulf Turk Fuar Hizmetleri tarafından düzenlenen ve 15 Arap ülkesinden 200'ü aşkın yayınevinin katıldığı fuar ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Fuara katılan yayınevlerinden Darul Medarul Alam Yayınevi Sorumlusu Muhammed Keyali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "En çok roman satışı oldu. Bunlar tabii sadece yerli değil farklı dünya dillerinden Arapça'ya tercüme edilen romanlar da var. Fikir kitapları ve şiir kitapları da ilgi görüyor." dedi.
Keyali, hafta içi satışların durgun olmasına rağmen hafta sonu ciddi bir hareketlenme olduğunu, gelecek dönemlerde Türkiye'deki kitap fuarlarına katılmayı düşündüklerini söyledi.
Eritre Tutin Arapça Yayınları Koordinatörü Vefa Tutin de fuarda en çok dünya romanları ve modern Arap romanları ve şiir kitaplarının satıldığını, az da olsa siyasi kitapların alıcı bulduğunu kaydetti.
İslami Araştırmalar Yayınevi Müdürü Dr. Hateymi Ahmed İbrahim, yayınevinin bastığı tarih ve dil eğitimi kitaplarının çok sayıda satıldığını belirterek, "Ayrıca tefsir ve fıkıh kitaplarına da ilgi var. Türkiye'de İslami ilimlere yoğun ilginin olduğu görülüyor. Biz Bağdat'tan geliyoruz. Burada bulunmaktan memnunuz." şeklinde konuştu.
Fikir ve Araştırmalar Yayınevi Sorumlusu Abdul Vahid Şerefi, "Adalet ve Kalkınma Partisi üzerine yazılan bir araştırma kitabımız bulunuyor. Bu neredeyse yok sattı. Kitap elbette Türkiye'nin siyasi tecrübesini Arap ülkelerine aktarıyor. Fikir kitapları fuarda çok satılıyor." dedi.
Aynı zamanda İngilizceden tercüme edilen siyasi kitapların da ilgi gördüğünü söyleyen Şerefi, hafta sonu olması nedeniyle ilginin arttığını, kitap satışlarının kendilerini ilerki zamanlar için umutlandırdığını belirtti.
Yemen'den Türkiye'ye üniversite okumak için 9 ay önce geldiğini söyleyen Muhammed Kasım el Cemali, kitap almak için büyük bir fırsat yakaladığını belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'de yaşayan biz Araplar için bu fuar büyük bir fırsat oldu. Türkiye'de Arapça kitap bulmak neredeyse imkansız. Ben de bu fırsatı değerlendirerek kendime uzunca bir liste yaptım ve hepsini de burada bulma imkanı buldum. Sadece bizim değil Arapça'ya ilgi duyan Türkler için de önemli bir fuar oldu. Fuar düzeni de gerçekten çok güzel."
Fuarı ziyarete gelen Arapça öğretmeni Nihal Değer, "Arap dili eğitimi aldıktan sonra uzun zamandır Arapça öğretmenliği yapıyorum. Türkiye'de bu kadar büyük çapta fuarın gerçekleşmesi gerçekten önemli. Ben Suriye'deki fuarlara giden biriydim. Mısır'da veya Frankfurt'ta değil artık İstanbul'da fuara katılıyoruz. Suriye'ye gittiğimde almadığım için üzüldüğüm kitapları şimdi buradan temin ediyorum." diye konuştu.
Arapça eğitimi kitapları ve çeşitli romanlar aldığını söyleyen Değer, Arapça eğitimi alan öğrencilerin de haberdar olduğunu ve fuara gelmek için sosyal medyada duyuru sayfaları bile açtıklarını söyledi.