Türkiye’den 5 yeni sözleşmeye daha onay

11 Temmuz 2016 Pazartesi

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi’nin demokrasi ve insan haklarının gelişimi açısından dünya çapında geçerliliğe sahip İnsan Hakları Sözleşmelerine (AİHS) Türkiye’nin onay süreci gelişiyor. Türkiye, Avrupa Konseyi’nde düzenlenen törenle, 5 yeni sözleşmeyi daha onayladı.

Avrupa Konseyi’nde düzenlenen imza törenine Türkiye adına Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Erdoğan Şerif İşcan, Avrupa Konseyi adına ise Genel Sekreter Yardımcısı Gabriella Battaini-Dragoni, katıldı. Törende, Türkiye’nin onay verdiği 5 sözleşme Avrupa Konseyi’ne teslim edildi.

Türkiye toplamda 220 olan AİHS’den bugünkülerle beraber 117’sini onayladı ve taraf oldu. Bu sözleşmeler, ‘Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesine Ek Denetleyici Makamlar ve Sınıraşan Veri Akışına İlişkin Protokolü’, ‘Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesine İkinci Ek Protokolü’, ‘Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi'ne Ek Protokolü’, ‘Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi'ne Üçüncü Ek Protokolü’ ve ‘Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi'ne Dördüncü Ek Protokolü' kapsıyor.

Tören sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulunan Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Erdoğan Şerif İşcan, "Türkiye iki ay öncesine kadar, 220 Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin 106’sına taraftı, yüzde 48 oranında taraf olma durumu vardı, son iki ayda 11 sözleşmeye taraf olduk, önceki ay 6, bugün de 5 sözleşmenin onay belgelerini Avrupa Konseyi sekreteryasına teslim ettim. Böylece 106, 117’ye ulaştı, Avrupa Konseyi Sözleşmeleri'ne taraf olma düzeyimiz yüzde 53 oldu. 47 ülke içinde 14'üncü sıradayız. Bunun iyi bir konum olduğunu öne sürebiliriz. Bundan sonra tabi iç hukukumuzun parçası olan bu sözleşmelerin, Türkiye’de etkin uygulanması izleyen dönemin öncelikli çabası olacaktır." diye konuştu.

Sözleşmelere taraf olmak ve bunu iç hukukun parçası haline getirmenin uygulamada ülke içinde demokrasi, hukuk ve insan hakları standartlarının yükselmesi açısından, demokratik güvenlik yoluyla barış, istikrar ve refahın gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydeden İşcan, şunları söyledi:

"Türkiye’nin Avrupa Konseyi Sözleşmelerine taraf olması, kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin önemli üyesi olma konumunun bir sonucudur. Bu arada bazı dönemlerde bazı yan unsurlar hızlandırıcı etki yapabilirler. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan 18 mart mutabakatı da bu şekilde, bu amaçla değerlendirilebilir. Türkiye-AB mutabakatı da bazı sözleşmelerin onay sürecinin hızlanmasına katkıda bulunmuştur."

İşcan, Türkiye’nin imzalanan ve onay verilen sözleşmelerle beraber "Demokrasi, insan hakları ve terörizmle mücadele gibi konularda Avrupa Konseyi standartlarında ve bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadına uygun davranma konusunda ilerlemekte" olduğunu vurgulayarak, kalan eksikliklerini de giderme yolunda güçlü bir irade gösterdiğini bildirdi.

Bugünkü sözleşmelerle mart ayından bu yana onaylanan sözleşme sayısı 11’e çıktı. Toplam 220 sözleşmeden 117’sini onaylayarak taraf olan Türkiye, 35 sözleşmeye de imza koydu.