Piknikçilere "KKKA" uyarısı

07 Temmuz 2016 Perşembe

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, yüksek rakımlı alanlarda piknik yapmaya gidenlere, kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskine karşı dikkatli olmaları uyarısı yaptı.

Leblebicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının artması nedeniyle KKKA hastalığının görülme sıklığının artabileceğine işaret etti.

Bayram tatilini fırsat bilerek yüksek rakımlı alanlarda piknik yapmaya gidenlerin kene ısırmalarına karşı önlem alması gerektiğini vurgulayan Leblebicioğlu, KKKA'nın Türkiye'de ilk kez 2002'de görüldüğünü anlattı.

- "Vücuda böcek kovucu ilaç sürülmeli"

Leblebicioğlu, şunları kaydetti:

''Sıcaktan bunalan insanlarımız bayram tatilini de fırsat bilerek yüksek rakımlı ormanlık alanlara piknik yapmaya sıkça gidiyor. Bu alanlara gidenler ve yüksek rakımlı bölgelerde yaşayanlar KKKA ya karşı daha fazla risk altındadır. Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına cilde uygulanabilen böcek kovucu ilaçlar sürülmelidir. Ayrıca dönüşte de vücutlarına kene yapışıp yapışmadığını kontrol etmelidirler.''

- "Yüksek rakımlı alanlarda tehlikeli kene türleri bulunuyor"

Zehirli virüs taşıyan kenelerin, sahil kesimlerinde ve nemli alanlarda varlıklarını sürdüremediğini ileri süren Leblebicioğlu, sahil kesimlerinde farklı kene türlerinin bulunduğunu, en zehirli türlerin ise yüksek rakımlı alanlarda bulunduğunu kaydetti.

Piknik yapmak için yüksek alanlara çıkanların ve bu bölgelerde yaşayanların hassas olmaları gerektiğine işaret eden Leblebicioğlu şunları söyledi:

''Zehirli virüs taşıyan keneler yüksek rakımlı nemsiz alanlarda ürüyor ve burada yaşayabiliyorlar. Bu nedenle insanlarımızın dikkatli ve bilinçli olması önem taşıyor. Yüksek rakımlı alanlara gidenlerin pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine sokmalarında fayda var. Son yıllarda kene tutunmalarına karşı insanların bilinç düzeyleri arttı. Ancak tedbiri elden bırakmamak gerekir. Keneler birtakım hastalığa zemin hazırlar. Bu nedenle kenelerin vücuttan mümkün olduğunca erken çıkarılması gerekir. Vücuda tutunan kenelere karşı dikkatli olunmalıdır. Eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunulmamalı, ezilmeye, koparılmaya çalışılmamalıdır. Kene tutunması veya hayvan teması sonrası, ateş, halsizlik, kırgınlık, kas ağrısı ve kanama gibi şikayeti olanlar mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak KKKA yönünden değerlendirilmelidir.''