Avustralya'da ramazan bereketi
MELBOURNE (AA) - Avustralya'da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde ramazan ayında satışların artması artış esnafın yüzünü güldürdü.
Melbourne'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı merkezlerde iş yeri sahibi Türk esnaflar, özellikle gıda ürünlerine artan talepler ramazan ayının son 10 gününe girilirken adeta tavan seviyeye ulaştı.
Türklerin ve farklı etnik kökenlerden Müslümanların yaşadığı Broadmeadows bölgesinde, market yöneticisi Esat Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda satışların artmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Bereket ayı olarak anılan ramazanın başlamasıyla satışlardaki yükselişin devam ettiğini belirten Kaya, "Satışlarımızda hareketlilik var. Elhamdülillah genelde ramazan ayı yoğun bir ay oluyor bizim için. Satışlarımızdan memnunuz." dedi.
Avustralya'da kış mevsimi ve 2 Temmuz'da yapılacak seçimler nedeniyle durgun bir sezon geçirmeyi beklerken, ramazan sayesinde bunu yaşamadıklarını aktaran Kaya, "Seçimden önce insanlarda bir korku ve telaş var. Pek fazla para harcamak istemiyorlar mecbur kalmadıkça. Ama ramazanda cüzdanlar açılıyor, sofralar açılıyor, iş yerlerimizin ve esnafımızın yüzleri gülmeye başlıyor." diye konuştu.
Melbourne'de Türklerin yoğun olarak yaşadığı başka bir semt olan Thomastown'da market çalıştıran Hüseyin Özdemir de ramazanda satışlardaki artıştan memnun olduğunu ifade ederek, "Vatandaşlarımız sağ olsunlar, bizleri yalnız bırakmıyorlar, satışlarımızda bayağı artış oluyor." dedi.
Avustralya'da Türk ve Müslüman toplumların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, Türkiye'den ithal edilen ve Avustralya patentli helal ürünleri satan, Türklere ait çok sayıda iş yeri bulunuyor.
- Restoranlarda iftar telaşı
Oruç tutan müşterilerine iftar vakti hızlı hizmet vermeye çalışan restoran sahipleri, ramazanda en zor işi yapanların başında geliyor.
Melbourne'de lokanta işleten Yücel Erbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftara 5-10 dakika kala dolan masalardaki müşterilerine hızlı servis yapmaya çalıştıklarını hatırlatarak, "Bir anda yüz kişiye iftar açmak kolay değil. Ramazan farklı bir ay. Diğer aylarda müşterilerimiz sabah, öğlen ve akşam geliyorlar. Ve aynı anda bu kadar yoğunluk yaşanmıyor." dedi.
Broadmeadows'da lokanta işleten Mehmet Gündem iftar saatinde yaşanan telaşta anahtar kelimenin "sabır" olduğunu vurgulayarak, "Her gün 100-120 kişi geliyor. Aynı anda yemek vermemiz gerekiyor. Ve herkes aynı anda istiyor. On dakika bize sabır gösterecekler biz de yemeklerini güzel servis edeceğiz." dedi.
Güney yarımkürede kış aylarının yaşandığı Avustralya'da iftar saati, şehirlere göre farklılık gösterirken, oruç süresi yaklaşık 11 saat 16 dakika.