"22. GAPSHOES Fuarı"

16 Aralık 2015 Çarşamba

GAZİANTEP (AA) - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki dönemde reformlar yaparak, iş ortamını iyileştirerek, Avrupa ile ilişkileri daha da güçlendirerek, yakın coğrafyanın sıkıntılarını aşacağız" dedi.

Şimşek, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen "22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı"nın (GAPSHOES) açılışındaki konuşmasında, fuarın 22'nci kez düzenleniyor olmasının bile başlı başına bir başarı hikayesi olduğunu belirtti.

Fuarın Gaziantep'in ayakkabıcılık sektöründe önemli bir üretim ve ticaret merkezi olduğunu gösterdiğini anlatan Şimşek, özellikle yakın coğrafyadaki sıkıntılar dikkate alındığında herkesin çok önemli ihracat seferberliği içerisinde bulunması gerektiğini vurguladı. 

Gaziantep'in tüm olumsuz koşullara rağmen, bu dinamizmini ortaya koyabildiğine dikkati çeken Şimşek, "Gaziantep, bu tür fuarlarla pazar çeşitlendirmesi yapabiliyor. Bizim artık geleneksel pazarların ötesine geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Ayakkabı sektöründe yurt dışı pazarlarına da değinen Şimşek, şöyle devam etti:

"Bizim en büyük pazarlarımızdan birisi Almanya, İtalya ve İngiltere. Avrupa'da bir toparlanma var. Bu iyi haber. Ama bizim geleneksel pazarlarımızdan Irak'ta, Rusya'da ve kısmen de Suudi Arabistan'da bir takım sıkıntılar var. Dolayısıyla bizim bu ortamda, rekabet koşulları zor bile olsa Asya'yı yeniden keşfetmemiz lazım. Çünkü orada çok büyük bir tüketici kitlesi var. Evet pazar büyük, rekabet yoğun ama inanıyorum ki Avrupa'ya mal satan firmalarımız oralara da ulaşabilir. Çünkü bu iş, biraz yenilikçilik, kaliteli üretim gerektiriyor. Biz bunu yapabiliriz."

Sektördeki karşılıksız çek-senetlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, sorunu masaya yatıracaklarını ve gerekli adımları atmaya çalışacaklarını belirtti.

Genel olarak her zaman iş dünyasının önünü açmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Biz iş aleminin önünü açmak için buradayız. Önümüzdeki dönemde reformlar yaparak, iş ortamını iyileştirerek, Avrupa ile ilişkileri daha da güçlendirerek, yakın coğrafyanın sıkıntılarını aşacağız. Daha önce küresel kriz sonrasında biliyorsunuz, Avrupa borç krizine girdi. 7-8 yıl süren Avrupa'da durgunluk yaşandı. Biz bunu Afrika ve Ortadoğu'ya açılarak aştık. Şimdi bu bölgelerde bizim kontrolümüz dışında olumsuz gelişmeler var. Allah'ın izniyle bunu da aşarız. Avrupa'nın toparlanıyor olması olumlu. Ama bizim erişebileceğimiz, yakın coğrafyanın dışında da yerler var. Bunun için gerekli tedbir ve mekanizmaları geliştireceğiz."

- Ayakkabı sektörüne tasarım desteği

Ayakkabıcılık sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemine işaret eden Şimşek, özellikle ithal ayakkabı konusunda alınan tedbirlerle sektöre olumlu kazanımlar sağlandığını bildirdi.

Sektörde 250 bine yakın çalışanın bulunduğunu aktaran Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eminim alınan tedbirlerle sektör gelişmiştir. Ama esas tedbir, bu sektörü tasarım ve Ar-Ge noktasında daha güçlü desteklemek olacaktır. Çünkü o kalıcı destek olacaktır. O yüzden yakın gelecekte orta ve büyük ölçekli işletmeler, 10 kişiye kadar tasarımcı çalıştıranlara çok ciddi destek vereceğiz. Yani şu an verdiğimiz desteği, tasarım desteğine dönüştürüyoruz. Onun tasarısı hazır. Eminim, en öncelikli müzakere edilecek konu da budur. Böylelikle sektörün kalıcı şekilde önünü açmak istiyoruz."

- "Avrupa, artık Türkiye ile güçlü olmak istiyor"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, geçtiğimiz günlerde AB uyum süreci kapsamında Brüksel'e gittiğini anımsatarak,  şunları anlattı:

"Aslında AB'ye üyelik sonrasıyla ilgili ekonomi ve para politikaları faslını açtık. O daha çok avroya geçişle ilgili bir fasıl. Türkiye aslında, bu faslın açılması için gerekli olan tüm koşulları yerine getirmiş, tam uyumla ilgili hazırlıkları da büyük oranda tamamlamıştır. Fakat konumuz bu değil. Konumuz şu, ilk defa ben Brüksel'de Türkiye'ye yönelik bu kadar pozitif atmosfer gördüm. İnanılmaz bir ilgi, alaka vardı. Çünkü Avrupa, artık Türkiye ile güçlü olmak istiyor. Türkiye ile daha güçlü olacağına inanıyor. Avrupa giderek küresel ekonomide ağırlığını doğuya kaptıran bir bölge. Avrupa'ya yakın olup da güçlü dinamizmi ve geleceği parlak olan tek ülke de Türkiye'dir. O nedenle önümüzdeki dönemde batıyla ekonomik anlamda entegrasyon daha da gelişip derinleşecek."

Önümüzdeki süreçte üreticilerin daha çok üretim, gelişim ve Ar-Ge konusunda daha etkin olmasını sağlayacaklarını belirten Şimşek, yeni pazarlar arayışları konusunda da herkesin daha etkin olmasını istedi.

Türkiye'nin her şeye rağmen temelleri çok sağlam bir ülke olduğuna işaret eden Şimşek, siyasi istikrarla karşı karşıya kalınan tüm sorunların çözülebileceğini, bunun yansımalarının da en kısa zamanda görüleceğini kaydetti.

- Diğer konuşmacılar

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF) ve Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı İbrahim Buğur da ithal ayakkabıya getirilen ek vergi sayesinde, sektördeki ihracat-ithalat arasındaki büyük makasın küçüldüğünü belirtti.

Gaziantep'in İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük ayakkabı ihracatçısı olduğunu vurgulayan Buğur, Başbakan Yardımcısı Şimşek'e hitaben, şunları söyledi:

"Çek-senet ödemeyen adamlara ne yapacağız? Ödenmeyen çok sayıda çek ve senedimiz var. Daha önce hapis cezası vardı ama şimdi yok. Dolayısıyla, şimdi kimse senedini, çekini ödemiyor. Bu sıkıntı sadece bizim sektörümüzde değil, her alanda hissediliyor. Rica ediyorum, tekrar buna bir düzenleme getirin." 

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu da fuarlar şehri olma yolunda emin ve kararlı bir şekilde ilerlediklerini, açılışını yapacakları fuarın da bu yolculukta önemli bir adım olduğunu bildirdi. 

Gaziantep'in ayakkabı üretiminde ve ihracatında önemli merkez olduğunu belirten Konukoğlu, Gaziantep'ten yapılan ayakkabı ihracatının son 5 yılda 2,5 kat arttığını, 2010 yılında 46 milyon dolar olan ihracatının 2014 yılı sonunda 107 milyon dolara yükseldiğini anlattı.

Türkiye'nin ayakkabı ithalatının yüksek düzeyde olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, "Geçen yıl ithal ayakkabıya getirilen ek vergi, yerli sanayicinin rahat nefes almasını sağladı. Ek vergi sonucunda, ithalat bir miktar geriledi. Sektörü ithal ürün tekelinden kurtarmak ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için yerli üreticiye devlet desteklerinin devam etmesini diliyoruz. Önümüz açılırsa, dünyanın her tarafına ayakkabı satabiliriz" diye konuştu.

Fuarda bu yıl markayla temsil edilen firma sayısının 270 ve marka sayısının da 750 olduğunu aktaran Konukoğlu, Gaziantep'in yanı sıra 13 şehrin katıldığı fuarda, Suriye, Çin ve Irak’tan firmaların da yer aldığını kaydetti.

Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya da fuarın tanıtımı için başta Etiyopya olmak üzere Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri, Irak, Kuzey Afrika ve Avrupa üzerine yoğunlaştıklarını ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, konuşmaların ardından beraberindeki heyetle kurdele keserek açılışını yaptığı fuardaki stantları gezdi.

Fuar, 19 Aralık tarihine kadar gezilebilecek.