Mercedes'te emisyon skandalı!
Almanya'da emisyon skandalı durmak bilmiyor.Volkswagen'den sonra birçok otomotiv firmasının da emisyon yüzünden başı ağrımıştı. Alman çevre lobisi, Mercedes'in bir modelinde yasal sınırın üstünde emisyon olduğunu iddia etti. Daimler ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada otomobillerin üretim yıllarında geçerli olan standartlara göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Alman çevre lobi grubu DUH, Çarşamba günü yaptığı açıklamada dikkatleri Daimler firmasına çekerek Mercedes dizel modellerinin birinde nitrojen oksid (NOx) değerinin Avrupa'daki yasal sınırın çok üzerinde olduğunu bildirdi.
Daimler, Mercedes C sınıfı 200 CDI modeliyle ilgili test sonuçlarının "tartışmalı" olduğunu belirterek söz konusu modelin Avrupa Birliği standartlarını tutturan bir teknoloji kullandığını ve 'yanlış iddianın' itibarını sarsması durumunda hukuki yollara başvuracağını ifade etti.
İsviçre'nin Bern kentindeki uygulamalı bilimler üniversitesince yapılan araştırmayı bir basın toplantısı düzenleyerek sunan DUH, 2011 model olan otomobilin kanunla belirlenmiş sınırların iki katı nitrojen oksit yaydığını açıkladı.
Daimler açıklama yaptı
Daimler'den yazılı açıklama geldi.
Açıklamada, "Son zamanlarda Mercedes Benz markasının da içinde yer aldığı birçok otomobil üreticisine yönelik emisyon ihlallerine yönelik haberler yayımlanıyor. Daimler AG bir kez daha şiddetle var olan suçların bir manipülasyon olduğunu tekrar etmek ister. Mercedes-Benz araçları, üretim yılındaki emisyon onay kurallarına tamamen uygun olarak üretilmiştir. Hakkımızda Bern Üniversitesi kaynaklı çıkan son haberlerde Mercedes-Benz C 200 CDI modelinin 2011 yılında üretildiği belirtildi. Bu otomobilde kullanılan teknoloji 2007 yılında sertifakalanmıştır. Bu da bu aracın Euro5 standartlarına uygun olduğu anlamına geliyor" denildi.
Yetkililer, özetle otomobillerin üretim yıllarında geçerli olan standartlara göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
Emisyon skandalı nasıl ortaya çıktı?
VW’nin dizel motorlara yerleştirdiği, çevreye ve sağlığa zararlı egzoz gazı değerlerini düşük gösteren aletin adı “Electronic Diesel Control 17”. Gizli bir bilgisayar yazılımı. VW’nin skandalı nasıl ortaya çıktı? ICCT adlı Uluslar arası çevre vakfında görevli Berlinli kimyager Peter Mock, Almanya’nın ABD için ürettiği otomobillerin Avrupa’dakinden çok daha temiz ve çevreye uygun olduğu görüşünden hareketle test yapmak istedi.
ICCT, West Virginia Üniversitesi’ne 2014 Mart’ında görev verdi. Bir profesör, bir mühendis, iki öğrenci ve bir üniversite çalışanından oluşan 5 kişilik bir araştırma grubu kuruldu. Grup, elektrikli süpürgeye benzeyen, İki ölçüm aletinden oluşan, jeneratörlü ve hortumlu aleti aracın bağajına yerleştirerek, test için trafiğe çıktı. Araçlar 4 bin km trafikte kullanıldı. Egzoz gazının Avrupa’dakinden daha temiz olduğu düşüncesinden hareket eden araştırmacılar, tam tersi bir sonuç üzerine kendilerinin hata yaptığını sanarak, kim hata yaptı diye kavgaya tutuştu. İki ay sonra değerlerin doğru olduğu sonucuna varan araştırma grubu, Amerikan Çevre Ajansı’nı (EPA) alarma geçirdi. 2012 yapımı VW Jetta ve 2013 yapımı VW passat aracındaki egzoz gazı değerleri çok yüksek dedi.
BMWX5 modelinin değerlerinin ise tuttuğunu belirtti. ABD Çevre Ajansı, 2014 Aralık ayında VW’ye bunun kaynağını sordu. VW değerlerin yüksek olmasına teknik bir sorunun neden olduğunu gösterdi ve Jetta, Golf, Beetle, AudiA3 model 482 bin aracı egzoz servisi adı altında tamire çağırdı. Ama araçlarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. 3 Eylül 2015’te VW, Amerikan Çevre Ajansı’na dizel motorların yazılımında manipülasyon yaptığını itiraf etti.