Tarımsal kalkınma için "Akıllı Köy Projesi"
İZMİR (AA) - Yaşar Üniversitesi ve bazı kuruluşların iş birliğiyle oluşturulan "Akıllı Köy Projesi"yle tüm tarımsal faaliyetlerle ilgili verilerin toplanıp maliyetlerin düşürülmesi ve tarımsal verimlilik hedefleniyor.
Yaşar Üniversitesinin açıklamasına göre, Vodafone, Tarım Bilincini Geliştirme Derneği (TABİDER) ve Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ (TABİT) iş birliğinde projenin hayata geçirileceği Aydın’ın Kasaplar köyünün ekonomisi, teknolojinin yardımıyla kalkındırılacak.
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılacak cihazların akıllı hale getirilip tüm faaliyetlerdeki otomasyon sistemleri ve ölçümlerin cep telefonları üzerinden yönetileceği projede, günlük süt üretim miktarından tavuk yumurtalarının ağırlığına, hava durumundan tarla makinalarının yakıt seviyelerine kadar tüm veriler, çiftçilerin akıllı telefonlarından kontrol edilebilecek.
Çocuk, genç ve kadınlar için sosyalleşme ve eğitim programlarının açılacağı "akıllı köy"de, projenin hayata geçirilmesiyle pilot bölgedeki tarım maliyetleri ve tarımsal sulamada yüzde 20, hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarruf sağlanması, hayvancılıkta yüzde 30 artış yaşanması, projenin ikinci yılından itibaren de hane başına 40 bin lira gelir artışı hedefleniyor.
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri tarafından tasarlanan "akıllı köy" ise Türkiye’nin her köşesinden gelecek çiftçileri de misafir edecek şekilde tasarlandı. Diğer köylerden getirilen çiftçiler projede yer alan izleme merkezinde, işlemler ve teknolojik tarımın püf noktaları konusunda eğitimler alacak.
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlker Kahraman, açık alanları dahil yaklaşık toplam 37 bin 350 metrekare proje alanına sahip Kasaplar'da, TABİDER’in "Akıllı Köy Projesi"nde çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Öğrencilerimiz, dönem boyunca mimari proje olarak çiftçiyi internetle tanıştıran girişimci Tülin Akın ve ekibinin de isteği doğrultusunda iki fazdan oluşan projeler tasarladı. İlk fazda çiftçi merkezi, dijital medya merkezi, gençlik merkezi ve çocuk kampı, ikinci fazda ise çiftçi verimlilik merkezi, konuk evi, belediye sosyal tesisleri yer almaktadır. Bunun dışında açık alan tasarımlarını da öğrencilerimiz gerçekleştirdi. Öğrencilerin proje sunumlarına TABİDER ve TABİT üyeleri de katılarak hangi projelerin seçileceğine karar verdi. İş birliği sonucunda seçilen projeler akıllı köyde hayat bulacak."