TTTSD Yönetim Kurulu Başkanı Canpolat:
TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, dünya markalarının istediği ürünlerin Türkiye'de üretilen kumaşlardan yapıldığını belirterek, "Hatta bizim bir hayalimiz var. Bu da gelecekte Türkiye'de üretilmiş bir kumaştan ürünün üretildiğini belgeleyen bir etiket vurmak.'' dedi.
TTTSD tarafından Çorlu'daki bir otelde düzenlenen toplantıya katılan Canpolat, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye'de tekstil sektörünün yaşanan olumsuzluklardan çok fazla etkilenmediğini anlatan Canpolat, sektörlerinin Türkiye'de diğer sektörler arasında çok önemli bir noktada olduğunu söyledi.
Canpolat, tekstilde son dönemdeki gelişmelerin sevindirici olduğunu dile getirerek, ''Coğrafyamızda yaşanan birçok olumsuzluk, savaşlar ve benzeri olaylara rağmen, ihracata baktığımız zaman bugün Türkiye'nin ihracatı yüzde 3 geri gelirken, konfeksiyon ihracatı yüzde 6 yükseldi. Dünyada hammadde kısmında dördüncü, konfeksiyonda ise yedinci durumdayız'' diye konuştu.
Adet ya da kilo bazında bakıldığında, Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon ihracatının her yıl arttığının görüldüğünü ifade eden Canpolat, sektörün her haliyle yüzleri güldürdüğünü belirtti.
Türkiye'nin gelecekteki şansının yine tekstilde ve konfeksiyonda olduğunu savunan Canpolat, şöyle devam etti:
''Dünya markaları artık eskisi gibi 6 ay öncesinden, 1 yıl öncesinden siparişini verip milyon adetler almak istemiyor. Çok daha az adetlerde ve yeni ürünlerde raflarını sürekli değiştirmek istiyor. Bugün bir mağazaya gittiğinizde zaten bunu göreceksiniz. Bunu Uzak Doğu'dan tedarik etmek gerek lojistik anlamda, gerek hız anlamında, gerek dünyada malın devamlı değişmesi anlamında çok kolay işler değil. Bu nedenle, Türkiye bu konuda çok büyük bir altyapıya sahip oldu. Bunun temel nedeni de tekstil terbiye sanayisinin gücüne bağlı. Tekstil terbiye sanayi sektörü, tekstilin dinamosudur. Tekstil terbiye sanayisi güçlü olmayan bir ülke, tekstilde ben de varım ben de güçlüyüm diyemez."
Canpolat, Türkiye'de son 20 yılda çok güzel ürünler üretildiğini söyleyerek, ''Dünya markalarının istediği ürünlere bakın, Türkiye'de üretilen kumaşlardan yapılıyor. Hatta bizim bir hayalimiz var. Bu da, gelecekte Türkiye'de üretilmiş bir kumaştan ürünün üretildiğini belgeleyen bir etiket vurmak. Düşünün, dünyada tanınmış en iyi markaların ürünlerinin üzerinde bir ''Bu ürün Türkiye'de üretilmiş kumaştan yapılmıştır'' şeklinde bir etiket olsun. Bu gerek ülke algısını, gerekse Türkiye tekstil sektörüne bakışı anormal bir şekilde bir üst lige çıkartacaktır. Bu ütopik birşey değil, gelecekte olabilecek bir proje. 2023 yılında Türkiye'nin hedeflediği 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. Bu hedefin içinde de 80 milyar dolarlık tekstile ayrılmış bir pay var. Bunun 60 milyar doları konfeksiyon ihracatı, 20 milyar doları da ham madde ihracatı.'' şeklinde konuştu.